Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Facebook-spel läcker privata uppgifter

Publicerad: 18 oktober 2010, 13:55

Facebookspel läcker privat information till företag som upprättar register och säljer reklam på nätet. Det avslöjade Wall Street Journal i veckan. Nu har flera applikationer inklusive det populära spelet Farmville spärrats från Facebook.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Farmville är en av applikationerna som har spärrats.

Facebook har tidigare varit i blåsväder på grund av att personlig information om användarna har läckt ut på nätet.

I det senaste avslöjandet som Wall Street Journal ligger bakom framkommer det att flera populära applikationer innehåller en ”lönndörr” som läcker privat information om användarna till andra företag. Dessa företag sysslar med internetmarknadsföring och tracking, vilket betyder att de upprättar register med personuppgifter från Facebookanvändarna och i vissa fall även deras vänner. Sedan är det möjligt för företag att adressera skräddarsydd reklam till personerna beroende på ålder, kön och andra variabler som kommer från communityn.

Den här metoden visar sig nu ha påverkat tiotals miljoner Facebookanvändare inklusive de som använder sig av det hårdaste integritetsskyddet. Metoden bryter mot de regler som Facebook har satt upp och därför har nu flera applikationer blockerats av företaget. Bland dem ingår de tio mest populära apparna, som Farmville med 59 miljoner användare, Texas hold’em och Frontierville. Alla dessa är tillverkade av utomstående företag.

Nu ska Facebook ta hårdare tag för att förstärka sitt skydd av användarnas personuppgifter, enligt Wall street journal.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.