måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Facebook: ”Välutbildade team rensar terrorpropaganda”

Publicerad: 19 november 2015, 13:05

Facebook har problem med terrorpropaganda.

Foto: Colourbox

Facebook är ett av de främsta verktygen för tillväxten av IS. Sajten ska ha anlitat dedikerade team för att rensa propagandan – trots detta kvarstår problemen.


Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Aftonbladet berättade för några dagar sedan hur svenska jihadister hyllar terrordåden i Paris via sociala medier såsom Facebook. Många har sina profiler stängda och skriver i grupper, men här handlar det om personer som helt öppet hyllar de fruktansvärda attackerna som inträffat. Facebook är också en populär plats för IS att rekryterare medlemmar på.

Säpo håller hela tiden koll på hyllningar från jihadister på nätet. För Facebook är terrorismpropagandan ett stort problem. Resumé frågade Facebook för två dagar sedan vad de har för metoder för rensning eftersom propagandan fortsätter, om det kan vara olagligt och om Facebook och Säpo samarbetar kring detta.

Facebooks kommunikationschef Peter Münster vidarebefordrade senare alla frågor till pr-byrån Spotlight. ”I framtiden får du gärna mejla mig direkt och mina kollegor på när du har frågor till eller om Facebook”, skriver Spotlight och hänvisar till bakgrundinformation om Facebooks policy och uppmaningar om att anmäla de som bryter mot reglerna.

En talesperson på Facebook ger oss svaret:
”Vi tillåter inte terrorgrupper att använda vår webbplats för något ändamål, och vi tar också bort kommentarer - postat av vem som helst – som berömmer eller stöder terrorgrupper och deras handlingar. Om folk ser sådant innehåll på Facebook så uppmanar vi dem att rapportera det till oss så att våra expertgrupper kan utreda och vidta nödvändiga åtgärder”, säger personen och fortsätter:

”Vi har ett engagerat och välutbildat team som arbetar ständigt med att förbättra våra system för att hålla dåliga aktörer borta från Facebook.”

Bara timmar innan terrordåden i Paris valde Facebook att plocka ner hackergruppen Anonymous sida Red Cult där de exponerade flera tusen sociala medier-konton som används av IS för att sprida propaganda och rekrytera. Det skriver Thefreethought. Gruppen hade påbörjat operationen som kallas #OpISIS som innebar bekämpning av IS på nätet. Många menar att borttagandet ger upphov till förvirring.

Fortsättning följer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev