Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

"Fildelningslagen stärker den kreativa sektorn"

Publicerad: 4 december 2008, 10:47

Idag klubbade regeringen den proposition som ska ge rättighetsinnehavare rätt att jaga de som fildelar upphovsrättskyddat material. Trots att småskaliga fildelare inte ska riskera åka fast är kritiken hård.


Beatrice Ask. Foto: Resumé

Propositionen är en anpassning till EG-direktivet IPRED. Syftet är att rättighetsinnehavare ska kunna skydda sina verk mot olaglig fildelning.

– Om de som skapar dataspel, film eller musik saknar möjlighet att få betalt för sina produkter har de inte råd att anställa de människor som behövs för att företagen ska växa. Propositionen stärker förutsättningarna för den kreativa sektorn att växa, säger justitieminister Beatrice Ask i en kommentar.

I den nya lagen kommer en rättighetsinnehavare kunna få ut vem som ligger bakom ett så kallat ip-nummer. Men först efter att begäran har godkänts i en domstol. Domstolen ska väga upphovsrättskränkningen mot den enskildes intigritet.

Här blir en gråzon. Så här formuleras skiljelinjen i propositionen:
"Det innebär att det kommer att krävas att det är fråga om intrång av en viss omfattning för att en rättighetshavare ska få ut uppgifterna. Så är i regel fallet om intrånget avser uppladdning av t.ex. en film eller ett musikaliskt verk för allmänheten, exempelvis genom fildelning via Internet, eftersom detta typiskt sett innebär stor skada för rättighetshavaren. Detsamma är fallet när det är fråga om mer omfattande nedladdning. I sådana fall kommer rättighetshavaren alltså att kunna få ut dessa uppgifter. Är det däremot endast fråga om nedladdning av några få verk kommer avvägningen i normalfallet att leda till att integritetsintresset överväger och att uppgifterna alltså inte ska lämnas ut. Den som har IP-adressen ska informeras om utlämnandet efter viss tid."

Syftet är alltså att komma åt de stora fildelarna. Men det kommer man inte att lyckas med skriver Kjell Häglund på bloggen Weird Science. Han menar att de som fildelar mest och de som först lägger ut nya filmer och skivor är de som också har bäst it-kunskaper. De vet redan idag hur de sopar undan sina digitala spår.
"De som drabbas blir de med minst kunskaper, de yngsta och sämst bemedlade, barnfamiljer och olåsta hemmanätverk", skriver Häglund.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.