Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Förlorar viktig strid mot tidningscheferna

Publicerad: 11 december 2014, 09:01

Om några dagar stängs Google News ned i Spanien

Foto: Colourbox

Googles nyhetstjänst Google News stängs ned i Spanien den 16 december. Ett par veckor innan en ny spansk lag på området träder i kraft. – Jag är verkligen ledsen, säger Google News-chefen Richard Gingras.


Ämnen i artikeln:

Google

Google meddelar beskedet i ett blogginlägg. Den kontroversiella lagen, som internationellt fått namnet "Googleskatten", gör att Google måste betala utgivare vars nyheter man länkar till. Det skriver BBC.

Google hävdar att företaget inte tjänar några pengar på nyhetslänkarna och att de flesta utgivare väljer att haka på trots att det är frivilligt.

– Jag är verkligen ledsen över att berätta att vi stänger ner Google News i Spanien den 16 December, skriver Google News chef Richard Gingras i gårdagens blogginlägg och fortsätter:  

– De flesta vill synas på Google av en orsak. Google News skapar värde för publikationerna och driver trafik till deras sajter, som på sikt skapar annonsintäkter.

Den spanska "Googleskatten" uttrycker inte specifikt hur mycket Google måste betala publicisterna. Internationellt sett har tidningar länge framfört att Google News gör intrång i upphovsrätten.

I andra länder, däribland Tyskland, har flera stora publicister sett Googles förmåga att driva trafik till sajterna som svårare att bortse ifrån.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.