Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Försvaret oroligt för nya avslöjanden

Publicerad: 18 augusti 2010, 08:58

Försvaret oroas av Wikileaks framtida publiceringar av hemliga dokument. Men trots att de har servrar i Sverige gör de inget åt saken. – Det är inte upp till oss att vidta några åtgärder, säger Roger Magnergård, presschef på Försvarsmakten.


Roger Magnergård, presschef för Försvarsmakten. Foto: Pressbild.

Det gigantiska materialet som Wikileaks nyligen släppte innehöll inga uppgifter som kan skada de svenska trupperna i Afghanistan. Det hävdar Roger Magnergård, som är presschef på Försvaret.

– Vi har gått igenom hela materialet, säger han.

Försvaret tycker att Wikileaks agerande kan vara skadligt för svenskarna i Afghanistan. De sekretessbelagda uppgifterna riskerar att ge motståndarna fördelar gentemot de svenska trupperna.

– Saker som är hemliga är hemliga av en anledning. Det är till för att skydda killar och tjejer som befinner sig i främmande länder, säger Roger Magnergård.

Wikileaks har flaggat för att de ska släppa ytterligare 15 000 hemliga dokument. Försvaret har hög beredskap på att omgående gå igenom materialet för att se om de innehåller skadliga uppgifter.

– Finns det anledningar att vidta åtgärder så gör vi det. Men vi kan inte berätta exakt vilka åtgärder det handlar om, för det kan skada våra trupper, säger han.

Piratpartiet har gått ut med att de kommer sköta en del av Wikileaks servrar framöver, och sedan tidigare har organisationen en uppsättning servrar i landet. Men det är inte upp till Försvarsmakten att agera i den frågan.

– Det är inte upp till oss, säger Roger Magnergård.

Piratpartiet hävdar att de hemliga dokumenten är så pass angelägna att de nu stödjer projektet.

– Vi tror att det räddar liv i det långa loppet. Att avslöja sanningen gör att människor kan se svart på vitt vad som händer. Det är viktigt att det kommer så att man kan ställa de ansvariga till svars, säger Anna Troberg (PP), vice partiledare.

Att de hemliga dokumenten kan riskera livet på de svenska trupperna i Afghanistan är en diskussion som pågår inom partiet. Det är svåra frågor att ta ställning till, enligt Anna Troberg, och därför kommer diskussionen att fortlöpa.

– De hemliga uppgifterna kan faktiskt rädda många liv också. De blir en röst för krigets offer. En röst som annars aldrig skulle komma ut, säger hon.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.