Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Google och Arcade Fire gör musikvideo

Publicerad: 1 september 2010, 10:57

Arcade Fire har gjort reklamfilm för Google Chrome. Eller Google – och B-reel i New York – har hjälpt Arcade Fire att göra musikvideon intressant igen. Men det ställer krav på webbläsaren.


Ämnen i artikeln:

Google ChromeGoogle

Det är Arcade Fires nya singel The Wilderness Downtown som blivit musikvideo med hjälp av Google och reklamfilm- och musikvideoregissören Chris Milk. B-reel i New York har stått för den interaktiva produktionen.

Låten är den vanliga Weltschmerzen från Arcade Fire. Men suggestionen i videon byggs upp av flera webbläsarfönster och genom att man skriver in sin egen barndomsstad i början av videon ser Google Maps och Google Streeeview till att ens hemmakvarter blir en viktig miljö i videon (men Vänersborgs tomma torg ser konstigt ut med titeln The Wilderness Downtown).

Videon är optimerad för Googles webbläsare Chrome och använder sig av HTML5, den standard som Apples Steve Jobs hela året tjatat om ska ersätta Flash.

Kanske driver den här videon på utvecklingen eftersom den funkar uselt på Firefox men något bättre på Safari. Google har en sajt speciellt för videons tekniska detaljer och den stora vinnaren i det här projektet lär Googles webbläsare bli.

Arcde Fire har tidigare gjort interaktiv musikvideo men med The Wilderness Downtown har man tagit personifieringen av videon ännu ett steg och vi lär få se reklamfilmer som använder sig av den här tekniken i framöver.

Nu är inte platsstyrning av upplevelser på nätet inte helt nytt. I sommar har nykomlingen Lissie fått uppmärksamhet för sin video Cuckoo som anpassar sig efter vädret där tittaren bor.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google ChromeGoogle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.