Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Webb

Hajpen över för Google

Publicerad: 27 februari 2008, 14:25

Lågkonjunkturen har nått Google. Användarna klickar på allt mindre på sökordsannonser. På tre månader har Google-aktien fallit 38 procent.


Lågkonjunkturen har nått Google

Google har länge hävdat att man skulle stå emot lågkonjunkturen. Argumentet har varit att en minskad konsumtion och annonsering ska kompenseras av att annonsörerna flyttar över sin annonsering från traditionella medier till sökordsannonsering.

Men argumentet tycks inte hålla. I veckan presenterade Comscore en undersökning som visar att antalet klick på sökordsannonser, i spalten bredvid de vanliga sökresultaten, minskade med 7 procent mellan december och januari. Jämfört med januari 2007 har klicken minskat med 0,3 procent. Google har tidigare meddelat att klicken minskade med 7 procent mellan november och december.

Comscore noterar även att även Yahoos sökordsannonsering går sämre medan Microsoft, som är minst bland de stora sökmotorföretagen, ökar.

Rapporten innebar att vinnaraktien Google föll kraftigt, 4,6 procent, under gårdagen på New York-börsen. Sedan toppnotering i november har aktien tappat 38 procent i värde.

Flera analytiker menar att gårdagens nedgång var överdriven och Comscores undersökning inte visade något om Googles intäkter. Andra analytiker sänkte dock sina rekommendationer för aktien.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.