tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Han släcker webben

Publicerad: 28 januari 2011, 10:55

Mats Edman släcker Dagens Samhälles webb nästa torsdag:
– Webben ska inte konkurrera med kärnaffären. När webben återuppstår ska den stärka vår affär.

Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

LH

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Mats Edman på Dagens Samhälle. Foto: Björn Elgstrand.

Nästa torsdag lanserar Dagens Samhälle sin nya tidning designad av A4. Samtidigt blir Mats Edman förste redaktör att släcka webben för att helt satsa på tidningsaffären.

Dagens Samhälle publicerar mycket av sina nyheter på webben och bjuder på ett dagligt nyhetsbrev. En av redaktionens journalister har jobbat heltid med webben. Men i fjol drog webben bara in 755 000 av företagets 42,5 miljoner kronor i intäkter.

De 10 000 gratisläsarna på nätet möts nästa torsdag av ett erbjudande om att pröva tidningen gratis i fem veckor.

– Merparten av gratisläsarna finns i storstäderna, säger Mats Edman. Där är tidningen relativt svag. Det är alltså vår tillväxtmarknad vi själva undergräver.

– Vi har efter en höst av vånda vågat ta beslutet att vi är i tidningsbranschen och lever på prenumerationer och annonser. Redaktionen har reagerat positivt, de förstår att vi inte kan hålla på och ge bort nyheter.

A4 har uppdraget att även göra en redesign av webben. Nu vidgas uppdraget:

– Webben ska återuppstå i någon form under våren, säger Mats Edman. Men jag vet själv inte i vilken form. Däremot vet jag att den ska stärka vår affär och varumärket samt komplettera tidningen. Men vi är inte i webbpubliceringsbranschen.

– Vi ska inte vara en gratis nyhetssajt som substituerar tidningen och konkurrerar med kärnaffären. Om det finns noll betalningsvilja på webben får vi höja förädlingsvärdet på tidningen så att det motiverar en prenumeration.

Mats Edman var med och startade Ekonomi24, som fick Stora journalistpriset:

– Men vi brände 40 miljoner på två år och drog in en tiondel. Jag blir säkert idiotförklarad på nätet och twitter för bytet av webbstrategi. Men det tar jag, de som betalar ska känna att de är prioriterade kunder.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev