torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Inga förtalsutredningar mot Realtid.se

Publicerad: 11 mars 2010, 14:38

JK prövar inte hovpredikant Hans Rhodins förtalsanmälan mot nyhetssajten Realtid.se. JK prövar heller inte Nima Darayamadjs anmälan mot Realtid. I sitt beslut kring Hans Rhodin menar JK att Realtid inte kan hållas ansvarig för kommentarerna då besökarna själva lägger in dem. För övrigt finns inte tillräckliga skäl att pröva ärendet. Detsamma gäller Nimas anmälan.

Ämnen i artikeln:

Realtid

KB

Karl-Johan Byttner


Jonas Wiwen-Nilsson, ansvarig utgivare på Realtid.se

I förra veckan fick Realtid.se två JK-anmälningar kring förtal mot sig. Det ena fallet rör hovpredikanten och tillika prästen i Oscars församling, Hans Rhodin. Den andra kommer från journalisten och författaren Nima Darayamadj. I båda fallen står det nu klart att JK inte inleder någon förundersökning.
Vad gäller Hans Rhodin rör anmälan artiklar publicerade den 24 februari samt den 2 och 3 mars. Anmälan gäller även uppgifter som har publicerats i kommentarer till dessa artiklar.
Hans Rhodin hävdar att det i artiklarna sprids rykten kring hans sexuella läggning kopplat till uppgifter om ansökan kring äktenskapsskillnad, vilket han hävdar handlar om såväl förföljelse som förtal. Hans Rhodin menar också att det i kommentarer till artiklarna påstås att han skulle ha tagit emot sexuella tjänster, vilket han också anser är direkt förtal. Men JK går alltså inte på hovpredikant Hans Rhodins linje.

I beslutet framgår att JK har tagit del av artiklarna, att man har fått ett utgivningsbevis från Radio- och TV-verkets register för Realtid.se,   samt att man via besök på webbplatsen kan konstatera att kommentarer till artiklarna publiceras av besökarna utan förhandsgranskning av ansvariga för Realtid. Därmed kommer JK fram till följande slutsats: ” Kommentarerna på webbplatsen tillhandahålls därmed inte under sådana förhållanden att YGL är tillämplig på dem. Eftersom Justitiekanslern alltså inte är behörig att pröva innehållet i kommentarerna ska någon åtgärd inte vidtas i ärendet i den delen.”

När det gäller själva artiklarna som har publicerats konstaterar JK att eftersom ett utgivningsbevis har utfärdats för Realtid.se omfattas webbplatsen av YGL. Slutsatsen blir:  ”Det ankommer därmed på Justitiekanslern att ta ställning till anmälan. Oavsett om detta i detta fall skulle föreligga ett förtalsbrott eller inte, finns inte sådana skäl som motiverar ett ingripande genom allmänt åtal”
– Jag är inte så förvånad. Folk på gatan säger till mig att det är svårt att göra något åt nättidningar, säger Hans Rhodin.

JK väljer alltså att inte heller pröva anmälan från journalisten och författaren Nima Daryamadj. I artiklarna  påstås att han pressat en kvinna på pengar samt hotat henne. Till saken hör att kvinnan tidigare har varit utsatt för hedersvåld samtidigt som anmälaren, det vill säga Nima Darayamadaj, har skrivit en bok kring just hedersvåld. Även här går alltså inte JK på anmälarens linje. Anmälan rör dels artiklar på Realtid.se, dels uppgifter som har publicerats på bloggen Muslimska perspektiv.

Justitiekanslern drar ungefär samma slutsats som i Hans Rhodins fall.
När det gäller Muslimska perspektiv är inte YGL tillämplig. Därmed kommer JK fram till följande:
”Eftersom Justitiekanslern alltså inte är behörig att pröva innehållet på webbplatsen ska någon åtgärd inte vidtas i ärendet i den delen.”

Då Nima Darayamadj har skyddad identitet har Resumé förgäves sökt honom för en kommentar.

När JK-anmälan kom från Nima Daryamadj uttryckte Realtids vd och ansvarige utgivare Jonas Wiwen-Nilsson att: ”Vi tycker att det är rock´n roll”.
Angående JK-anmälan från Hans Rhodin var hans kommentar följande:
”Jag stödjer artiklarna fullt ut. Det är klockrena avslöjanden hela vägen.”

Nu kommenterar han JK:s beslut på följande sätt:
– Det känns naturligtvis skönt att höra att JK inte går vidare med anmälningarna. Samtidigt känns det väntat. Vi har känt oss trygga med vår publicering hela vägen, säger Jonas Wiwen-Nilsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev