Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Ingen granskning av Lexbase

Publicerad: 21 juli 2014, 10:08

Justitiekanslern, JK, inleder inte någon förundersökning för förtal mot den ansvarige utgivaren för den kontroversiella webbsajten Lexbase.


Ämnen i artikeln:

LexbaseJustitiekanslern

Bakom Lexbase, som hänger ut dömda personer, står Johan Häger och Pontus Ljunggren. Sajten har genomgående kritiserats av såväl privatpersoner som myndigheter.  

Kort efter lanseringen av Lexbase i januari hade antalet anmälningar till JK mot sajten överstigit 100. Sajten stängdes sedan ned innan verksamheten återupptogs för två veckor sedan.

Justitiekanslerns senaste bedömning bygger på en förtalsanmälan som inkom den 11 juli.  JK anser att uppgifterna i anmälan som gjorts inte ger tillräckligt med underlag för att väcka åtal.  

"Oavsett om det i detta fall skulle föreligga förtalsbrott eller inte, ger uppgifterna i anmälan inte underlag för bedömningen att det från allmän synpunkt motiverar ett ingripande genom allmänt åtal", skriver JK i sitt beslut.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

LexbaseJustitiekanslern

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.