Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

"Inte bra när det blir fel"

Publicerad: 1 juni 2010, 12:38

Här skriver Expressen.se att författaren Henning Mankell skjutits av israeler. Den felaktiga nyheten låg ute på sajten tio minuter under gårdagen. – Det är inte bra när det blir fel, givetvis ser vi allvarligt på detta, säger Håkan Wikström, tf editionschef på Expressen.se.


Ämnen i artikeln:

Expressen.seHenning MankellShip to Gaza

Expressen.se var för heta på gröten i går och kontrollerade inte uppgifterna om Henning Mankell tillräckligt. Rubriken är också felstavad. Foto: Skärmdump Expressen.se.

Den snabba nyhetsrapporteringen om Israels blodiga bordning av aktivistfartygen på väg mot Gaza var massiv i går.

För Expressen.se gick rapporteringen för snabbt.

Felaktiga uppgifter om Henning Mankell publicerades – Expressen.se låg ute i tio minuter med att den svenske författaren skjutits av israelerna.

– Vi hade fått uppgiften redan tidigare från en källa – då valde vi att inte publicera. Men så gick norska VG ut med nyheten, de hänvisade till en norsk politiker som sade sig ha fått det från säker källa. Då hade vi det från flera håll och då valde vi att publicera, säger Håkan Wikström till Resume.se.

Strax därefter kollade Expressen uppgiften vidare med UD, som då deklarerade att det inte var sant. Då plockade Expressen.se bort texten.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att vi publicerat felaktiga uppgifter. Nu låg det inte ute länge, och vi gick snabbt ut med en korrigering och vi hoppas att det inte lett till några negativa konsekvenser för de inblandade och anhöriga. Det har vi fått signaler om att det inte gjort – vi har varit i kontinuerlig kontakt med Henning Mankells närmaste.

– Men det är inte bra när det blir fel, och givetvis är det allvarligt, säger Håkan Wikström.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.