torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Jack Werner sågar förslaget om 18-årsgräns på sociala medier

Publicerad: 25 oktober 2013, 08:43

Jack Werner

Juristpunktens affärsutvecklare föreslog en 18-årsgräns på sociala medier i Dagens juridik. Förslaget möter hård kritik från Metros sociala medieredaktör Jack Werner.

Ämnen i artikeln:

Jack Werner

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det var den 10 oktober som Linda Bohlin, jur. kand och ansvarig affärsutvecklare på Juristpunkten föreslog en åldermäns på 18 år på sociala medier i en debattartikel på Dagens Juridik.I sin debattartikel tog Linda Bohlin utgångspunkt i det omtalade Instagramålet där unga förtalade och kränkte varandra på Instagram.

Nu möter förslaget skarp kritik från Metros sociala medieredaktör Jack Werner som för en tid sedan uppmärksammades för sin omfattande kartläggning av den falska internetidentiteten "Veronika Larsson".

I en krönika på Internetworld skriver han följande:

"Bohlins förslag är sanslöst illa underbyggt, orealistiskt så klockorna stannar och ovärdigt debatten i en samtid då nätets infrastruktur blir allt viktigare i våra vardagsliv. Men det kommer inte från ingenstans.
Sexövergrepp och Instagram-förtal är brott som får oss att maktlöst slå ut med händerna. Ingetdera är dock nytt, bara nu möjligt att genomföra i en större skala och högre hastighet. Somligas reaktion blir då att ropa på lagstiftning, en idé som bottnar i den anrika traditionen att försöka förbjuda bort dåliga saker."

Jack Werner understryker att de mörka elementen på sociala medier är andra varianter av beteenden som länge funnits i samhället:

"När en äldre generation försöker förstå en yngre generations misstag på nätet sker det ofta utan att de förstnämnda tittar sig i spegeln. Gjorde de det hade de känt igen de attityder som visas upp – allt från sexism, rasism och hat mot avvikelser från normen till upproriskt tonårsbus – från sina egna uppväxter. Instagramkonton var polaroidbilder. Hackade sajter var tjuvrökning. Facebook var skolgården. Det mänskliga beteendet har visserligen fått en boost av hastigheten och gränslösheten i nätet, men vill man åt problematik i människans syn på omvärlden måste man börja där, inte i forumet den visar sitt fula tryne."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev