Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

JO utreder polisens agerande i sociala medier

Publicerad: 7 december 2012, 06:54

En skärmdump från Polisens officiella Facebook-sida.

Justitieombudsmannen vill att polisen yttrar sig angående flera anmälningar om myndighetens agerande på sociala medier som Facebook och Twitter.


Anmälningarna lyfter fram flera fall där polismyndigheterna i Stockholms län och Kronobergs län har kommenterat polisarbetet.

Det handlar om inlägg på Facebook och Twitter som anmälarna menar dels  visar på opartiskhet, men som även är respektlösa mot personerna som  beskrivs. De vänder sig även mot att dessa inlägg har fått många "likes" på  Facebook.

Ett exempel som har anmältsär:

"Om du vaknar en lördagsmorgon och ser fel sida av fyllecellsdörren,  eller om du känner igen bilden, ordet kanske dags att se över dina  alkoholvanor. Det är inte bara din hälsa som du riskerar, ditt körkort  står på spel och tjejen som du försökte ragga inne på krogen har  förmodligen åkt hem med den fula killen som inte kunde sjunga lika bra  som dig!  Om du tar det lugnt med alkoholen kan vi lova dig att kvällen  kommer att bli lugnare för oss och MYCKET trevligare för dig."

Ett annat exempel är:

"Problemet med cannabis är tyvärr relativt vanligt och som polis får man  ofta se baksidorna av drogen. Det brukar sluta med att man sitter i en  ostädad etta på socialbidrag, röker cannabis och tittar på Simpsons  dagarna i ända och sällan förför sig att åstadkomma något konstruktivt.  Don't do drugs mmmkaaay!"

JO vill nu att polisen yttrar sig om uppgifterna som framförs.

Linus Fremin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.