Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

JO utreder Polisens Facebook-inlägg

Publicerad: 22 mars 2013, 13:22

Foto: Skärmdump Polisens Facebook-sida.

Polisen anmäldes förra året till JO (justitieombudsmannen) för att ha hängt ut privtpersoner på det sociala nätverket Facebook. Anmälan gjordes av två studenter från Umeå och har nu lett till att JO inlett en förundersökning i ärendet.


Ämnen i artikeln:

FacebookPolisen

En av anmälarna har, i uppgift till P4 Kronoberg, berättat att ett av de anmälda inläggen handlar om en flicka som försökte ta livet av sig, där man, enligt anmälaren, kan identifiera vem det handlar om.

Inlägget ifråga återges nedan, kommenterat av den polis som skrivit och publicerat det. (Resumé har valt att inte publicera detaljerad informationen om platsen som tjejen i fråga befann sig på). Källan är en bilaga till Rikspolisstyrelsens yttrande till JO från den 13 mars i år, angående anmälan som gjorts mot polisen för olämpliga publiceringar på Facebook:

Inlägg, publicerat den 15 augusti 2012
"Igår hittade vi en ung tjej på cykelvägen vid (x) i (y). Hon hade skurit sg själv med ett rakblad i arvecket. Det fanns mycket blod och hon var inte särskilt samarbetsvillig. Hon hade rakbladet i handen och försökte även sparka oss. Vi lyckades hålla fast henne, ta bort rakbladet i handen och stoppa blödningen i väntan på ambulans. Tjejen är nu omhändertagen och förhoppningsvis kommer hon att få den hjälp hon behöver. Tack till ambulanspersonalen som var mycket proffsig och tog väl hand om henne. // (Närpolispolisbefälet i fråga)

Närpolisbefälets kommentar till publiceringen:
"Under tiden vi ingrep och under tiden vi väntade på ambulansen såg jag att det fanns flera personer som tittade på oss och tjejen. Flera av personerna uppfattade jag som chockade av att se en ung tjej som hade mycket blod över sig och polisen som ingrep med ett visst våld."

Enligt polisen ifråga valde han att publicera inlägget för att förklara situationen han befann sig i för de som sett den.

Samme polisbefäl kommenterar ett annat inlägg som anmälts så här:

– Följande mening .... "tjejen som du försökte ragga inne på krogen har förmodligen åkt hem med den fula killen som inte kunde sjunga lika bra som dig!" är skriven från den berusade personens perspektiv och är inte alls för att håna eller nedvärdera personer som har alkoholproblem.

Han förklarar också att inlägget skrevs för att "få så många gilla markeringar och delningar som möjligt så att budskapet kan nå flera personer".

I en artikel på svenskpolis.se har Anna Maria Böök, som är kommunikationsstrateg på Rikspolisstyrelsen och arbetar med sociala medier, uttalat sig om Polisens närvaro på Facebook: "Andra myndigheter tycker att vi är modiga".

Vilka myndigheter refererar du till i texten?
– Många andra statliga myndigheter har varit intresserade av Polisens arbete med sociala medier och vår handledning. Jag har fått många förfrågningar och studiebesök från andra myndigheter, svarar Anna Maria Böök.

Finns det riktlinjer för Polisen som på något sätt uppmuntrar till publicering av integritetskänsliga uppgifter, som kan leda till identifiering av privatpersoner i allmänhet?
– Det finns ingenstans som det uppmuntras, tvärtom, säger Anna Maria Böök till Resumé, och hänvisar till Rikspolisstyrelsens yttrande till JO från den 13 mars i år, angående anmälan som gjorts mot polisen för olämpliga publiceringar på Facebook.

I Rikspolisstyrelsens yttrande står det bland annat så här när det gäller polisens användning av sociala medier:

Aspekter som bland andra är viktiga att tänka på för poliser när det gäller attityd och bemötande:

•Förmedla fakta – inte åsikter.
•Undvik ironi. En anställd inom polisen ska aldrig uttrycka sig nedlåtande eller ha en attityd som kan uppfattas som stötande eller överlägsen.

"I några av de aktuella inläggen kan dock innehållet anses gå utöver vad som är nödvändigt för att framföra ett brottsförebyggande budskap eller beskriva polisens arbete."

"Rikspolisstyrelsen anser att uttalanden i Polisens sociala mediekanaler som innebär att en enskild person kränks eller hånas eller uttalanden som är felaktiga, nedlåtande, respektlösa, ironiska eller liknande aldrig kan anses vara godtagbara. Några sådana uttalanden förekommer inte heller enligt Rikspolisstyrelsens mening i de aktuella inläggen."

Linda Myrin

Ämnen i artikeln:

FacebookPolisen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.