Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

KO hotar dra Facebook inför domstol

Publicerad: 26 november 2012, 12:20

Facebook kan tvingas till domstol för sina annonsregler. Det är konsumentmyndigheterna i flera nordiska länder som tröttnat på all oänskad reklam i användarnas nyhetsflöden.


Ämnen i artikeln:

FacebookKonsumentombudsmannen

Bland de konsumentmyndigheterna som står bakom önskan om ökad respekt för användarnas integritet på det sociala nätverket står svenska Konsumentombudsmannen (KO).

– Det sociala nätverket bryter sannolikt mot det europeiska direktivet för integritet vid elektronisk kommunikation, genom att det låter företag annonsera direkt i användarnas nyhetsflöden, säger den norska konsumentombudsmannen Gry Nergard, till IDG News.

Konsumentombudsmännen i Norge, Sverige och Danmark har misstankar om att när Facebook lägger in annonser i nyhetsflödena, kan annonserna betraktas som oönskade budskap.

De uttrycker sitt missnöje mot Facebook-sponsrade inlägg i ett brev till EU-kommissionen. Sponsrade inlägg visas för en användares vänner när denne har interagerat med en viss produkt eller varumärke.

På så sätt kan en användare klicka för att visa sin sympati för en produktsida eller checka in på ett lokalt kafé eller en butik.

Då incheckningarna vanligtvis inte kan ses av andra användare, erbjuder Facebook en chans för företagen att "sponsra" händelsen. Incheckningen hamnar följaktligen i nyhetsflödet hos användarens vänner som av inlägg.

Problemet som konsumentmyndigheterna ser är att användare inte har givit tillåtelse att exponerar gentemot annonserna. Gry Nergard anser att detta måste vara frivilligt. Facebook har även ändrat sina regler på ett sätt som konsumentombudsmännen misstänker strider mot EU-direktivet.

– Vi tror att det kan vara olagligt, säger Gry Nergard till IDG News.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.