Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Köp en Jimmie-tårta — betala kvinnans böter

Publicerad: 7 november 2013, 10:35

Jimmies bageri stödjer kvinnan som "tårtade" Jimmie Åkesson.

Tårtan i nyllet på Jimmie Åkesson är en vattendelare. DDB-kreatörerna Gustav Holm och David Alledal har skapat en sajt med syftet att samla in pengar till de böter som den tårtkastande kvinnan väntas åka på. – Vi stödjer inte själva handlingen, utan hennes åsikt, säger byråns kreativa chef Jerker Fagerström.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonJerker FagerströmDDB StockholmSverigedemokraterna

I tisdags kväll skulle SD-ledaren Jimmie Åkesson signera böcker vid Nytorget i Stockholm. Vad som sedan hände känner de flesta i Sverige till vid det här laget. Irene, 60, stegade fram och planterade en tårta i ansiktet på den skärrade partiledaren. Nu väntar böter och skadestånd.

Två snabbfotade kreatörer på reklambyrån DDB valde under gårdagen att skapa en Tictail-sajt till stöd för kvinnan med namnet "Jimmies konditori". Sajten är gjord som ett hobbyprojekt och här kan besökarna köpa en prinsesstårta som pryds med en bild på SD-ledaren med gräddigt ansikte.   

"Ja, hon kastade en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. Och nu får hon troligtvis betala priset i form av dagsböter. Genom att köpa en Jimmie-Åkesson-får-en-tårta-i-ansiktet-tårta går vinsten till att betala dessa böter. För om hon står för tårtan är det väl inte mer än rätt att vi hjälper till med degen" lyder budskapet.

Byråns cd Jerker Fagerström förklarar hur det fungerar i praktiken.  
– När en tårtbeställning kommer in använder vi oss av ett företag som både gör och levererar ut tårtorna som vi designat. De tar 400 kronor och på så vis får vi in 200 kronor per beställd tårta, säger han.

Varför valde ni att göra sajten?
– För att det är roligt att sälja Jimmie-Åkesson-får-en-tårta-i-ansiktet-tårta. En tårta är både god och harmlöst. Enligt Flashback var den gjord på sockerkaksbotten med banangrädde, det kan liksom inte bli mjukare.    

Många anser att tårtningen var en förkastlig handling. Det verkar inte ni hålla med om?  
– Visst, enligt Sveriges lag har hon gjort fel. Vi stödjer inte själva handlingen, utan hennes åsikt. Tårtor är egentligen inte till för att kastas utan att ätas.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.