Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Kreatörer skapar motpol till Avpixlat

Publicerad: 18 december 2013, 08:43

I höst har Aftonbladet publicerat flera artiklar om hur svenskar; allt från läkare till styrelseproffs, donerar stora belopp för att stödja näthatet på Avpixlat.info. I förra veckan hängde Expressen ut näthatarna på sajten. Nu kommer en motreaktion i Pixlat.info som ger svenskar chansen att bidra till en antirasistisk annons i Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetAvpixlat

Avpixlat.info presenteras av upphovsmännen som Sveriges största “Sverigevänliga” nyhetssajt. Syftet är att hänga ut svenskar som enligt dem på grund av etnisk bakgrund, hudfärg eller religion frekvent begår kriminella eller omoraliska handlingar.

På motpolen Pixlat.info kommer nu svenskar att bildligt talat kunna “pixla” – eller bokstavligt talat – hänga ut sig själva för att manifestera att etnicitet, hudfärg och religion inte skiljer en svensk från en annan.

– Vi gick ihop och gjorde nåt kul tillsammans för att visa vad vi tycker; nu hoppas vi att alla andra svenskar hänger med och gör det också, säger Per-Olof Jernberg, kreatör i ett pressmeddelande.

Genom att ge bort sin facebookprofilbild och 70 kronor kan deltagarna bidra till projektet. Om projektet faller rätt ut kommer de gemensamt att manifestera för nära miljonen Aftonbladetläsare att solidaritet och en antirasistisk övertygelse fortfarande är starkare än de rasistiska strömningarna i Sverige.

Aftonbladet har gett Pixlat.info ett fast pris. Om 2655 svenskar donerar på sajten kommer  helsideannonsen att kunna köpas.

– Man blir frustrerad när man läser om rasism i Sverige varje dag. Men man vill inte gnälla, det är bättre att göra något roligt för att visa att man är en stolt antirasist, säger kreatören Gustaf Söderman i en kommentar

Sajten gick live i dag, men redan innan kom många förfrågningar av vänner och bekanta som ville dra sitt strå till stacken. Dagarna innan lanseringen mejlade upphovsmännen ut en möjlighet att bidra med sin profilbild till designen av hemsidan. Tyvärr kom så många svar att inte alla fick plats.

– Pixlat.info är tänkt att fungera som ett aggregat för svenskar som känner frustration över smygrasismen som basuneras ut med allt tätare intervaller i social- och gammel-media. Istället för att knyta handen i fickan kan man stolt visa vad man tycker – utan att kasta tårta, kommenterar Robin Cedvin, kreatör.

Ambitionen är att intiativet ska bana väg för nya sätt att visa gemenskap.

– Vi tror att det finns fler svenskar som stolt vill donera för allas lika värde – än det finns svenskar som vill donera för att sponsra främlingsfientlighet. Pixlat.info är ett projekt för att bevisa det, säger kreatören Joakim Estemar i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetAvpixlat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.