Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Kris tvingar Facebook till akuta ändringar

Publicerad: 26 maj 2010, 09:41

Användarna rasar, tio anmälningar har kommit in från amerikanska privatlivsgrupper och EU-kommissionen har startat en utredning. Det stormar kring Facebook och bristerna i deras sekretessinställningar. Ändringar kommer idag. – Extremt förödmjukande, säger Chris Cox vice produktchef på Facebook enligt BBC.


Sajten ReclaimPrivacy.org är en av motståndsfickorna i kampen mot Facebooks sekretessinställingar.

Allt började i slutet av april då Facebook gjorde en omfattande uppdatering av hur sekretessen på sajten fungerar.

Det minsta som kan sägas är att det nya systemet är komplicerat. Det finns 50 olika inställningar och deras sekretesspolicy är nu längre än USA:s konstitution.

Följden har blivit att mångas statusuppdateringar kan läsas av vem som helst trots att de tror sig skriva bara för vännerna.

En programmerare som upptäckte problemet startade sajten Openbook där det går att söka efter statusuppdateringar och se om just du är drabbad.

En storm har blåst upp mot Facebook och en grupp för att lämna Facebook den 31 maj har bildats.

Nu kommer motdraget – nya sekretessinställningar. Förändringen börjar genomföras idag. Facebooks grundare Mark Zuckerberg erkänner att de har ”missat målet”, enligt BBC.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.