Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

"Kvalificerat strunt"

Publicerad: 20 april 2010, 07:31

Nyhetstjänsten Reuters skrev kritiskt när Google bestämde sig för att rapportera sina finansiella rapporter på sin egen webbsajt i stället för på en ir-sajt. I den kritiska artikeln nämns inte att ir-sajten Hugin är ett systerföretag till Reuters.


Ämnen i artikeln:

ReutersGoogle

Reuters kritik mot Google får kritik. Foto: Colourbox. Montage: Resumé

Den 15 april rapporterade Google på Market Wire, en sajt för investor relations, ir, att resultatet för årets första kvartal fanns på Googles egen sajt.

I förra veckan skrev nyhetstjänsten Reuters, ägd av mediekoncernen Thomson Reuters, en artikel där Googles agerande ifrågasätts.
Det är tveksamt, menar artikelförfattaren, om det är korrekt ur den amerikanska finansinspektionen SEC:s regler. Den nya distributionsvägen för kvartalsrapporter innebär även ett nytt hinder för marknaden, menar Reuters, som också menar att det är en fara med att företagen själva distribuerar finansiella rapporter eftersom mindre vana aktiehandlare inte får informationen lika snabbt som professionella handlare.

Däremot står det inget i artikeln om att Thomson Reuters för ett halvår sedan köpte Hugin Group som förmedlar pressreleaser och ir via internet.

Nu hävdar Dominic Jones, internationell expert på webbaserad ir-strategi och grundare av IR Web Report, att Reuters artikel är kvalificerad strunt.

Jones påpekar att det finns inget i SEC:s regerverk som kräver att företag rapporterar via ir-sajter eller finansiella nyhetstjänster. Det hinder för marknaden, som Reuters hävdar att Googles agerande leder till, är inte större än att klicka på en länk. Och det finns ingen anledning att rapporter på företagens egna sajter skulle vara till nackdel för mindre vana aktiehandlare. Tvärt om, menar Jones och påpekar att orättvisan finns i att Wall Street-banker har råd att betala finansiella nyhetstjänster för att få nyheter före alla andra. Om företagen lägger sina rapporter på sina egna sajter missar bankerna den fördelen och nyhetstjänsterna förlorar intäkter i förlängningen.

Det är den risken som är orsaken till Reuters artikel. Dominc Jones menar att förvärvet av Hugin Group är den enda rimliga förklaringen till att Reuters släpper ifrån sig så illa underbyggd material.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReutersGoogle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.