Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

LO miljonsatsar på nätet

Publicerad: 16 februari 2010, 14:17

LO satsar nu 4,5 miljoner på att utveckla Dagens Arena. Sajten ska bli en samlingsplats som länkar vidare till andras nyheter, men också svara för eget material och granskningar. Samtidigt ska en utredning inom LO fundera vidare på den långsiktiga strategin.


Ämnen i artikeln:

Dagens Arena

Marie Linder, kommunikationschef på LO

LO tjänade 115 miljoner på förra sommarens försäljning av Aftonbladetaktier. Pengar som de förklarade att de skulle öronmärka för kommande mediesatsningar.

Först funderade LO på att bygga upp en helt egen webbsatsning på en nyhets- och debattinriktad sajt. Även LO-tidningen var intresserad av att få mer pengar för att utveckla sin webbsatsning.

Men nu väljer LO en tredje väg, och ger en kraftig förstärkning till dagensarena.se som drivs av Arenagruppen.
– LO bidrar med 4,5 miljoner till Dagens Arena i år. Målet är att sajten ska kunna vidareutvecklas under 2010, och målet är att den ska ha 50 000 läsare per vecka, säger Marie Linder, kommunikationschef på LO.

Beslutet togs i går på Landssekretariatet, som är LOs styrelse. Där tillsatte man också en medieutredning som ska formulera en mer långsiktig mediestrategi. Gruppen leds av Anders Bergström, förbundskassör i fackförbundet Kommunal. Där ingår också ordförandena från flera fackförbund, som Seko och Handels.

Men det första steget är alltså att stärka Dagens Arena under valåret och avtalåret 2010.
– Vi stödjer en vidareutveckling, där Dagens Arena blir ännu mer av en samlingsplats för nyheter och debatt med vänsterperspektiv. Vi hoppas också att det ska bidra till att de kan göra egna granskningar. Och Dagens Arena ska vara fortsatt oberoende, säger Marie Linder.

Amerikanska Huffington Post är en förebild, och här ska man på samma sätt länka till andras nyheter, men också ha eget material liksom fortsätta med den dagliga ledarsida som dagensarena.se är i dag.
– Vi ska samla det som är bra ur ett vänsterperspektiv. Om DN Ekonomi skriver om privata vårdföretag som placerar vinster i skatteparadis kan vi till exempel länka till deras artikel, säger Nisha Besara, chefredaktör för Dagens Arena.

Nya dagensarena.se ska lanseras i maj, och fyra redaktörer ska anställas för att göra eget material och sålla i andras.
Samtidigt satsar LO och förbunden också på den nya sajten kallasverige.se, där enskilda LO-medlemmar berättar om sina erfarenheter av en "iskall" borgerlig politik.

LO har haft tryck på sig att svara på den stora satsning som Svenskt Näringsliv gör på nätet inför avtalsrörelsen med bland annat webb-tv-satsningen vadstarpaspel.se.

LO-beslutet kommer bara veckor efter att en hård strid utkämpats på Aftonbladets kultursidor om innehållet i tidskriften Arena. Där har Dan Josefsson och Daniel Suhonen hävdat att Arena står för "en allvarlig högervridning av det offentliga samtalet". Och att tidskriften sätter genus- och HBT-frågorna framför klassfrågorna.
På Dagens Arena skriver i dag bland annat tidigare Eko-chefen Björn Elmbrant.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Dagens Arena

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.