Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Lögner på Facebook inte ok

Publicerad: 29 juli 2008, 07:03

Den brittiske affärsmannen Mathew Firsht och hans underhållningsbolag Applause har vunnit en strid i brittisk domstol som gällde förtal på Facebook. Mannens före detta vän, som publicerat lögnerna på Facebook, tvingas nu betala närmare 261 000 kronor.


Skärmdump på Mathew Firsht från en intervju i brittiska Channel 4.

En tidigare skolkamrat till Mathew Firsht la upp en falsk identitet på mötessajten Facebook om Mathew där det bland annat stod att Firsht skulle ha anslutit sig till homosexuella grupperingar. Kamraten hade också publicerat privat information om Firsht. Det fick Firsht att ilskna till och stämma skolkamraten. Nu har han vunnit striden om förtal.

Den tidigare skolkamraten tvingas nu betala 15 000 pund till Mathew Firsht för förtal och 5 000 pund till Firshts bolag Applause Store Productions, som tillhandahåller gratis biljetter till tv och radioprogram i Storbritannien. Firsht tilldömdes också 2 000 pund för intrång i privatlivet. Totalt ska skolkamraten betala 22 000 pund, vilket motsvarar cirka 261 000 kronor.

Kompisen försvar var att någon lånat hans dator under en fest i juni förra året.

Totalt fanns den falska profilen på Facebook i 16 dagar innan den upptäcktes av Mathew Firshts bror.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.