Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Marknadschefens framtid står på spel

Publicerad: 5 september 2013, 10:05

Om marknadscheferna inte tar initiativet kommer andra att ta deras plats. Det var budskapet från Accenture/Fjords Mark Curtis när han talade på Googles Think mobile-event i dag.


Ämnen i artikeln:

GoogleAccenture

– På 80-talet var marknadsföring enkelt. Det gick att köpa nationellt genomslag för ett varumärke genom att anonsera i en handfull media. Det var dyrt men det var fullt möjligt. I dag är det inte möjligt att tänka så.

Mark Curtis är Chief Client Officer på Accenture-ägda digitaldesignföretaget Fjord och har funderat mycket på hur marknadschefer ska agera i det nya medielandskapet. Hans budskap på Googles Think mobile-event var att om inte marknadscheferna tar initiativet, så kommer andra gruppet att ta över deras jobb.

– Konsumenternas uppmärksamhet är så oerhört fragmenterad i dag, sa han Du kan inte längre bygga en realtion med traditionella medier, konsumenterna har inte tid med den typen av relationer.

En av de stora utmaningarna som han pekade ut var att nå kunderna där de vill vara och inte där företagen vill att de ska vara. Och dessutom vara relevanta för kunderna.

– Om Coca-cola definierar sig som ett varumärke som levererar bubblande drycker i burkar, så kommer varumärket att dö sotdöden, sa Mark Curtis. Det måste till något annat.

Han framhöll två företag som omdefinierat vad deras varumärken står för: RedBull och Nike. RedBull är inte länge bara ett företag som säljer energidryck utan också ett företag som sysslar med eventsporter.

– Nikes Fuelband är ett annat sätt att göra mer för sina kunder än att bara sälja sin produkt, sa Mark Curtis.

Och när man börjat leverera tjänster kommer nästa utmaning.

– Svenska Spotify har jobbat väldigt hårt med att göra sin tjänst plattformsoberoende, sa han. Mobil, dator, tablet, stereo — tillgängligheten är överallt. Om jag nästa år köper en ny Ford kommer jag att ha Spotify i bilen. Så hur ska du agera när ditt varumärke lämmnar din egen webbplats och börjar verka inuti andra varumärken?

En tredje utmaning är enligt Mark Curtis att ändra synen på var man ska sätta in marknadsföringsresurserna.

– Att få kunderna att upptäcka ditt varumärke betraktas som en investering, men att hålla dem nöjda och vara relevant för dem, betraktas som en kostnad. De företag som tänker så, kommer att tappa marknadsandela ganska snabbt.

Och frågan är då vem som ska styra över den övergång som Mark Curtis målade upp.

En undersökning han refererade till visade att 58 procent av företagens innovations-chefer ansåg att det var de som skulle leda inriktningen på den digitala marknadsföringen. Bland marknadscheferna var det bara 19 procent som ansåg att ansvaret skulle ligga hos dem.

– En sådan avgrund mellan de två grupperna kommer i förlängningen att ledat till att det kommer att sitta CIO:er i styrelserna istället för CMO:er, menade Mark Curtis. Så den marknadschef som vill fortsätta att vara relevant för sitt företag, måste börja tänka i nya banor.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

GoogleAccenture

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.