Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Mello-Tones upprättelse i Norge

Publicerad: 6 mars 2013, 13:38

Christian Burmeister t v och Tone Damli t h.

Foto: Skärmdump Dagbladet.

I måndags fälldes bloggaren Christian Burmeister i Oslo tinghus, för att i inlägg ha kränkt sångerskan Tone Damli.


Ämnen i artikeln:

Melodifestivalen 2013

Rätten finner att bloggaren Christian Burmeister utsatt den norska sångerskan Tone Damli, melodifestivalaktuell 2013, för  kränkning av privatlivets helgd, och dömer honom att betala 14 000 norska kronor i skadestånd. Forna poppgrupen Aquas sångerska, Lene Nyström, får också upprättelse i och med domen. Det skriver norska tidningen Dagbladet.

Upplysningar om vem som haft sexuellt umgänge med vem är uppenbart privatsensitiv  information, och kränkande om den publiceras. Detta var bland annat vad som fastslogs i den fällande domen.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke har tittat igenom den norska domen och berättar hur han tror ett liknande fall skulle ha hanterats i Sverige.
– Brott av den här typen kan i Sverige hamna under kategorin sexuellt ofredande eller ärekränkning, men jag tror inte att fallet i fråga skulle gå till domstol här. Det skulle krävas tyngre former av ärekränkning, som att någon på ett detaljerat och nedsättande sätt framställs som promiskuös i sammanhanget.

Ärekränkning kan anmälas till polisen. År 2012 anmäldes närmare 13 000 brott med den rubriceringen, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Men om brotten utförts via nätet går inte att utläsa då denna kategori saknar brottskod, berättar Pauli Mörk, produktionsstatistiker på Brå.

Här kan du hitta domen på norska.

Linda Myrin

Ämnen i artikeln:

Melodifestivalen 2013

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.