Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Metros mastodont-gräv om falsk internetperson

Publicerad: 2 oktober 2013, 08:16

Jack Werner

Foto: Pressbild

I sex år byggdes den falska identiteten upp i sociala medier, diskussionforum och kommentarsfält. I vad som förmodligen är den längsta artikeln i tidningen Metros historia har sociala medier-redaktören Jack Werner kartlagt turerna bakom "Veronika Larsson".


Ämnen i artikeln:

Metro

Det är förmodligen den längsta artikeln i Metro historia. I papperstidningen är den 4500 tecken men på nätet har sociala medier-redaktören Jack Werner använt 22 000 tecken för att berätta om sina två månaders ansträngningar att gå bakom personan "Veronika Larsson"

–  Jag ville berätta allt om hur jag gått till väga inte minst för att visa att man kan göra långa gräv kring identiteter även som privatperson, berättar Jack Werner.

Artikeln har väckt stor uppmärksamhet och i skrivande stund har den delats över 2500 gånger på Facebook. Det verkar inte finnas någon ände på intresset för Veronika Larsson.

Och nu fortsätter jobbet med att hitta sanningen bakom Veronika i bloggform.

Och det är en fascinerande historia om en person som inte finns, som byggts upp under sex år och som av allt att döma inte haft något annat syfte än att bara ge upphovsmakaren intellektuell tillfredställelse.

– Jag har aldrig hört talas om att en fejkidentitet byggts upp under så lång tid, säger Jack Werner. Men det betyder inte att det inte förekommer.

Även om Veronika Larsson ger sken av att vara svensk tvivlar Jach Werner på att upphovsmannen är från Sverige.

– Nej, min magkänsla säger mig att det är en person som har insikter i svenk kultur men det finns saker som snarast tyder på att det är en amerikan som ligger bakom.

Veronika Larsson har varit givmild med bilder på sin hemsida och på sin facebook. Man kan se henne åldras om man följer henne genom åren. Men bilderna föreställer en helt annan person — Tiffany Olson en 25-årig amerikanska från Kalifornien.

Hon har aldrig hört talas om Veronika Larsson men bilderna föreställer henne. Det visar sig att Veronika fått tag på bilderna genom att bli vän med Tiffany Olson redan på Myspace-tiden.

– Det är hon som på något sätt äger fortsättningen nu, säger Jack Werner. Bloggen kommer att utgå från henne. För oss var det viktigt att släppa in fler personer i fortsättningen på storyn. Ju fler som undersöker desto närmare sanningen kommer vi.

Men egentligen är kanske inte sanningen bakom det viktiga i den här historien.

– Lösningen är nästan aldrig lika intressant som mysteriet, säger Jack Werner.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.