söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Miljardstämning mot Spotify

Publicerad: 30 december 2015, 07:25

Daniel Ek, vd Spotify.

Foto: Press

Den svenska musikstreamingtjänsten Spotify ska ha distribuerat upphovsrättsskyddat material utan att betala royaltys. Nu stäms företaget på närmare 1,3 miljarder kronor, skriver Billboard.

Ämnen i artikeln:

Spotify

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Det var under måndagen som artisten David Lowery, med rockgrupperna Camper Vann Beethoven och Cracke, lämnade in en stämningsansökan i USA på 150 miljoner dollar, närmare 1,3 miljarder. Spotify hade nämligen inte lyckats identifiera ägarna till vissa kompositioner. Enligt stämningen kan det innebära 150 000 dollar per låt där man inte identifierat ägaren.

Enligt Billboard ska Spotify ha en reservfond där det ligger mellan 17 till 25 miljoner dollar för att kunna betala royaltys där ägaren inte är identifierad.

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, har kommenterat stämningen hos Breakit.se:
”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare vartenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev