Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Webb

Miljardstämning mot Spotify

Publicerad: 30 December 2015, 07:25

Daniel Ek, vd Spotify.

Foto: Press

Den svenska musikstreamingtjänsten Spotify ska ha distribuerat upphovsrättsskyddat material utan att betala royaltys. Nu stäms företaget på närmare 1,3 miljarder kronor, skriver Billboard.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Det var under måndagen som artisten David Lowery, med rockgrupperna Camper Vann Beethoven och Cracke, lämnade in en stämningsansökan i USA på 150 miljoner dollar, närmare 1,3 miljarder. Spotify hade nämligen inte lyckats identifiera ägarna till vissa kompositioner. Enligt stämningen kan det innebära 150 000 dollar per låt där man inte identifierat ägaren.

Enligt Billboard ska Spotify ha en reservfond där det ligger mellan 17 till 25 miljoner dollar för att kunna betala royaltys där ägaren inte är identifierad.

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, har kommenterat stämningen hos Breakit.se:
”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare vartenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt (föräldraledig)

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.