Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Misslisibell fälls för smygreklam på YouTube

Publicerad: 24 augusti 2015, 10:03

Lisa Jonsson, alias Misslisibell, fälls av RON för smygreklam av smink.

Foto: Björn Olsson /Kamerareportage

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller en YouTube-video signerad Årets superkommunikatör, 14-åriga Misslisibell, där hon gör smygreklam för sminkföretaget JFR. Det här är första gången en bloggare fälls av RON.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenGustav MartnerBloggareMisslisibellYoutubeSmygreklam

I videon erbjuds tittare en rabattkod till JFR.se och kan delta i ett lotteri med vinster från företaget. Detta innebär smygreklam till barn, enligt RON. I ärendet prövas fler frågor och utgången kan komma att få konsekvens för företags fortsatta kommersiella samarbeten med bloggare, meddelar RON.

”Videons utformning uppfyller inte kravet på att reklam lätt ska kunna identifieras som sådan. Kravet är särskilt högt i detta fall eftersom reklamen riktar sig till barn”, skriver RON i ett pressmeddelande.

Det var Gustav Martner, innovationschef och styrelseordförande i reklambyrån CP+B som anmälde reklamen till RO.

”Jag hoppas också att Lisa fortsätter med sitt framgångsrika skapande av digitalt innehåll – naturligtvis i linje med ICC's grundregler och andra riktlinjer. För på samma sätt som en välbesökt blogg ger stora kommersiella möjligheter för den som äger den, så kräver den ett lika stort ansvarstagande”, skrev Gustav Martner i en debattartikel i Resumé i mars.

Misslisibell, vars riktiga namn är Lisa Jonsson, fick i mars 2015 ta emot Resumés pris som Näringslivets Superkommunikatör i konkurrens med bland andra Prins Daniel och Zara Larsson.

Misslisibell har 315 000 följare på sin YouTubekanal, där hon testar olika sminkprodukter och pratar om varumärken.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.