Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Misstänkt häleri bakom scoopet

Publicerad: 21 april 2010, 09:41

De senaste dagarnas stora prylscoop är bloggen Gizmodos bilder på nästa Iphone.
Men Gizmodo kan ha gjort sig skyldig till häleri när de kom över telefonen.


Ämnen i artikeln:

IphoneApple

Gizmodos prylscoop har fått stort genomslag.

Historien runt Gizmodos stora scoop låter uppdiktad men tycks stämma. En telefon hittades på en bar i Silicon Vally i Kalifornen. Telefonen såg ut som en korsning mellan en Iphone och en Ipad. På omvägar hamnade den hos Gizmodo, en prylblogg som ägs av bloggkoncernen Gawker Media.

Där insåg man snabbt att det här måste vara en prototyp av nästa version av Apples mobiltelefon Iphone. Nyheten som presenterades i måndags slog ned som en bomb. Posten med Iphonebilerna fick över 5 miljoner besök på några timmar och nyheten fanns med i vartenda nyhetsprogram på tv.

Apple brukar vara skickligt med att hemlighålla innan lansering och därför ifrågasatte många om det verkligen var en Iphone. Men i går bekräftades det genom att Apple bad att få tillbaka telefonen som tillhörde dem.

Så långt allt väl men under gårdagen drog spekulationerna i gång om hur Gizmondo kom över telefonen. Bloggen EdibleApple, som skriver nyheter om Apple, hävdade att Gizmodo betalade 10 000 dollar till upphittaren.

Frågorna blev allt fler och till slut bekräftade Gawkerkoncernens chef Nick Denton att man hade betalat. ”Anything for the story”, skriver Denton på Twitter. Gizmodo korrigerade senare köpesumman till 5000 dollar. Hela bakgrundshistorien inklusive namn och bild på Applemedarbetaren som har supit bort sin Iphoneprototyp är beskrivet i en post. Endast upphittarens identitet är maskerad.

Men om Gizmodo har betalat är det inte längre hittegods utan stöldgods, enligt kalifornisk lag, skriver Guardian.

Nick Denton tycks inte bry sig allt för mycket. I en intervju med Village Voice säger han: Vi hade en story. Vi skrev den. Du vet hur Gawker fungerar. Om du tänker för mycket på konsekvenserna blir du bara en del av systemet.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

IphoneApple

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.