Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Nu ger sig hackaren på smarta tv-apparater

Publicerad: 5 augusti 2013, 10:38

Genrebild

Foto: Colourbox

När användandet av smarta tv-apparater skjuter i höjden ökar risken för intrång. Det kan gå så långt att en hackare kan fjärrstyra tv:ns inbyggda kamera för att se dig i vardagsrumssoffan.


Hackare kunde först göra intrång i datorn. Med smarta telefoner kom problemet till luren. Nu kan hackaren slå till mot de smarta tv-apparaterna.

– Antalet händelser är relativt lågt, men snart har vi nått den kritiska massan som innebär att tillräckligt många har en smart-tv för att det ska löna sig att hacka den, säger Frederick Wennmark, teknikchef på säkerhetsföretaget Trend Micro till TT.

Av de tv-apparater som i dag finns ute i handeln räknas 70 procent som smarta. Tv-apparaterna innehåller en liten dator, en webbläsare och har vanligtvis både mikrofon och kamera inbyggda.

– Det kan rent teoretiskt vara någon som tittar på dig via den inbyggda kameran när du kollar på tv. Det har inte rapporterats såna händelser, men man ser på forskarnivå att det är möjligt. Det är ganska creepy, säger Wennmark.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.