Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Nu ska hela internet gilla Facebook

Publicerad: 23 april 2010, 05:39

Nu ska den här funktionen flytta utanför Facebooks gränser. Allting på internet ska få en ”Gillaknapp”. – Visionen om att alla sajter ska vara sociala tog ett stort steg framåt i dag, säger Sarah Hofstetter, varumärkesstrateg på digitala byrån 360i till Mediapost.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Facebook vill sprida sin ”gilla-funktion” till andra sajter.

Det var vid gårdagens utvecklarkonferens i San Francisco som Facebookgrundaren Mark Zuckerberg förklarade hur hela internet ska bli ett stort Facebook.

Alla sajter erbjuds att gratis installera ”Gilla”/”Like”-knappar. Det kan vara en artikel, en bild, en låt eller vad som helst som kan får ett gillande med en knapptryckning. Förutom knapptryckningen kommer det även syna på användarens Facebooklogg.

Det är lockbetet för externa sajter att installera Facebookknapparna. Det kan driva mycket besökstrafik.

Sajterna erbjuds även verktygsfält att lägga längst ned på sajten och fungerar som en  knapp "all-in-one social experience" där Facebookanvändare kan chatta kolla upp status hos sina kompisar som vanligt.

Den ny funktionen levererar mängder med ny data om Facebookanvändarna som är användbar för riktad annonsering. Zuckerberg sa dock till Wall Street Journal i går att man inte har något nytt annonssystem för riktad annonsering på gång. Inte just nu i vilket fall.

Redan nu har tv-kanalerna ESPN, CNN, USA Network och tidningen Washington Post installerat ”Like”-knapparna på sina sajter.

Men det finns givetvis en baksida. Tim Jones, teknisk chef på Electronic Frontier Foundation, säger till Mediapost att en uppskattande knapptryckning om artikel om, till exempel, HIV-testning kan berätta mycket om en person. Och Facebook har inte klarlagt hur och till vad man ska använda all ny data.
– De, Facebook, är ute på mycket tunn is i det här fallet, säger Tim Jones

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.