Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Ny sajt ska skärpa debatten

Publicerad: 5 maj 2010, 14:01

En röst för den politiska debatt som finns utanför storstäderna. Med opinionssajten Emils tankar vill Stiftelsen Fria Media (Tidigare Högerpressen i Jönköping) lyfta fram andra perspektiv än de som dominerar i dag. Barometerns tidigare politiske redaktör Per Dahl blir nu ansvarig redaktör för den nya debattsajten.


Emils tankar är en ny debattsajt. Foto: Colourbox.

Stiftelsen Fria Media förvaltar de pengar som tidigare Högerpressen i Jönköping fick när de sålde sina aktier i Herenco liksom radiostationerna Radio Match och Hit FM. Fria Media har i dag ett samlat kapital på närmare 100 miljoner. Styrelseordförande är Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Debattsajten Emilstankar.se är en av de mediesatsningar de nu bekostar, och fler kan komma.
– Vi vill vara en småländsk debattsida på nätet. Emil kan aldrig bli en snabb nyhetsförmedlare. Här ska finnas utrymme för eftertänksamhet, för politiska frågor med annat perspektiv, åsikter men vi ska också lyfta fram människor, säger Carina Lundeholm, som varit projektledare för Emil. Hon har en bakgrund som oppositionsråd (M) i Jönköping, men är i dag vd för CCJ kommunikation i Jönköping som också ligger bakom den grafiska utformningen.

Emils tankar drog igång i mindre skala i höstas, men det är nu när den redaktionellt ansvarige, Per Dahl, är på plats som de ska märkas av på allvar.
Och även om de är en småländsk sajt, ska det inte finnas några geografiska gränser för debatten på sajten.
– Och vi ska definitivt inte bli ett forum för lokaldebatt, ingen ankdamm för lokalpolitik. Det ska finnas ett allmänintresse i frågorna. Men vi ska lyfta fram företrädare utanför Stockholm, och bra lokala exempel, säger Carina Lundeholm.

Namnet är naturligtvis hämtat från Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.
– Det ger trevliga associationer. Och nu har Emil vuxit till sig. Han är fortfarande bångstyrig, och kommer inte alltid när pappa ropar.

Pappan som ropar - är det en arg Per Schlingmann?
– Nej, det tror jag inte. Sajten kommer att ha en självständig hållning, men en borgerlig hemvist.

Hur mycket satsar Fria Media på detta?
– Vi har en budget så vi kan köra året ut. Sedan kommer detta att utvärderas av styrelsen, säger Carina Lundeholm.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.