Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Nyheter24 återuppväckte "bonsaikatterna"

Publicerad: 9 januari 2014, 12:31

Nyheter24:s toppnyhet om kattplågeri visar sig vara en mycket gammal, flera gånger avslöjad bluff.


Ämnen i artikeln:

Nyheter24

"En sjuk trend sprider sig på nätet. Det handlar om att stoppa ner katter i burkar, fotografera och lägga ut på Internet. Dussintals ägare har redan lagt ut bilder på sina lidande djur."

För dem som var med i internets ungdom så är det något misstänkt bekant över artikeln om kattplågeri som toppar Nyheter24:s sajt i dag. Källan till artikeln är MailOnline, som hämtat bilderna på de "plågade" katterna från skämtsidan Pleated Jeans. Och inpirationen till det hela verkar vara den snart 14 år gamla sajten Bonsaikitten.

Nyheter24:s artikel har uppmärksammats i sociala medier där många ifrågasätter källkritiken.

Metros sociala medier-redaktör Jack Werner levererade snabbt en krönika där han bland annat skriver:
"Nyheter24 är en nyhetssida som gör stor affär av att ha vuxit upp på, och att veta hur man blir en en naturlig del av, Internet. De om några borde känna till att historien bakom nätbilder på katter i glasburkar går tillbaka till åtminstone år 2000."

Men Nyheter 24 äreräddade sig snabbt genom att pudla:
"Ibland blir det fel. Som med katterna i glasburken – bilderna är gamla och skulle inte ha spridits som nyhet, något Nyheter24:s nyhetsredaktion nu ber om ursäkt för. Så i stället för katt i burk presenterar vi nu den nya trenden – redaktion i glasflaska."

Och i stället för att ta ner artikeln och låtsas som om den aldrig skrivits så låter redaktionen den ligga kvar.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Nyheter24

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.