Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Populär piratsajt stänger – tvingas betala 700 miljoner

Publicerad: 21 oktober 2013, 09:18

Världens fjärde mest populära fildelningssajt ska stängas ner. Nu har grundaren Gary Fung gått med på att betala 700 miljoner kronor till en organisation som representerar filmbranschen. Det skriver DN.


Det började som ett lustprojekt för Gary Fung för elva år sedan. Med tiden blev det en livsstil. Nu är sagan slut och grundaren, som har gått med på att betala motsvarande 700 miljoner kronor till filmbranschen, tänker inte ge upp livet som pirat:

"Precis som terminator kommer jag att slå tillbaka", skriver Gary Fung i ett blogginlägg.

Under gårdagen låg sajten fortfarande uppe med drygt 14 miljoner bittorrentfiler. I flera år har filmföretagen Disney, Paramount och Twentieth Century Fox sajten för brott mot upphovsrätten. Nu har Isohunt kommit fram till en uppgörelse med Motion Picture Association of America (MPAA) – en amerikansk lobbyorganisation som representerar filmbranschen.


De tio största fildelningssajterna
1. Piratebay
2. Kickasstorrents
3. Torrentz
4. Isohunt
5. Extratorrent
6. 1337x
7. EZTV
8. Bitsnoop
9. Torrentreactor
10. H33t

KÄLLA:Torrentfreak/Alexa

FOTNOT: Precis som Piratebay har Isohunt det piratkopierade materialet inte legat på deras egna sajt. Isohunt har i stället fungerat som ett register med länkar till nedladdningsbara filer. Denna omständighet har Gary Fungs advokater tagit fasta på i domstolsförhandlingarna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.