Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Priskrig på läsplattor

Publicerad: 23 juni 2010, 06:13

Det är priskrig mellan läsplattorna. Vinnare är Apple som inte sänker priset på Ipad och samtidigt säljer mest av alla.


Ämnen i artikeln:

Ipad

Priset på läsplattor sjunker snabbt.

Barnes & Noble har sänkt priset på sin läsplatta Nook i två omgångar. Från 259 dollar till 149 dollar för den enklaste modellen. Andra prissänkningen var ett svar på Amazons prissänkning, 30 procent, på läsplattan Kindle.

Sony har redan gått ned till priser runt 150 dollar medan andra läsplattor har prisdumpat sig ned till 119 dollar.

Läsplattorna säljer helt enkelt för dåligt. De senaste två månaderna har det sålts 740 000 läsplattor i USA. Under samma period sålde Apple 2 miljoner Ipad. Idag kom dessutom rapporter om att Apple nu passerat 3 miljoner sålda Ipads sedan lanseringen.

Framgången är inte bara nyhetens behag. Inte heller bara Ipads fördelar. En av flera förklaringar, sammanställda av BNet till att de andra läsplattorna säljer så uselt är deras låga funktionalitet. Med några få undantag går det bara läsa elektroniska böcker med dem. Med Ipad och allt fler smartphones med stora skärmar i handeln inser konsumenterna att det inte håller. Därför måste läsplattorna prisdumpas. Medan Ipad som mer är en vanlig dator utan tangentbord behåller sitt relativt höga pris.

Nu i veckan uppdaterade Apple dessutom operativsystemet för Iphone,  vilket bland annat innebar att företaget e-boktjänst, Ibook, blev  tillgänglig även i telefonen

Men läsplatteaktörerna har långt ifrån gett upp hoppet. I sommar och höst kommer Amazon, Sony och Barnes & Noble med nya versioner.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ipad

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.