Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Realtid.se anmäls för förtal

Publicerad: 24 april 2009, 06:45

Ekonomisajten Realtid.se har anmälts till Justitiekanslern, JK, för brott mot tryckfrihetsförordningen.
En man, dömd till fängelse, fick sitt namn publicerat i en artikel.
Han anser att artikeln är att betrakta som förtal.


Ämnen i artikeln:

Jonas Wiwen-NilssonRealtid

Jonas Wiwen-Nilsson

Det är en artikel som publicerades den tredje mars i år. Artikeln handlar om att en man som nu är verksam i mediebranschen har varit dömd till fängelse. Domen låg dock tre år tillbaka i tiden.

Han dömdes till tre månaders fängelse för brott mot aktiebolagslagen i samband med att han och en kollega sålt så kallade lagerbolag. I artikeln namngavs även mannens kollega, som även han dömdes till fängelse. Hans dom omvandlades sedan till två månader med elektronisk fotboja.

Mannen skriver i sin anmälan att det bara finns två personer i Sverige som bär hans namn. Då den andra mannen är bosatt i södra Sverige borde det inte vara någon tvekan om vem det är som pekas ut i artikeln, resonerar mannen.

Han skriver att Realtid.se efter påtryckningar strök hans namn ur artikeln, men då var skadan redan skedd. Mannen skriver vidare att han idag inte har något att göra med de bolag som artikeln handlar om. Han hade också bara berättat om sin fängelsedom för 10 personer i sin bekantskapskrets. Efter Realtid.ses publicering har flera personer hört av sig till mannen och frågat om fängelsedomen.

Jonas Wiwen-Nilsson är vd och ansvarig utgivare på Realtid.se:
– Vi tog bort namnet på personen i artikeln efter att ha fört ett resonemang. Det ligger i farans riktning att vi hamnade fel.

Realtid.se har de senaste dagarna också fått mycket hård kritik för en artikel i samband med mordförsöken i Gamla Stan. I en artikel spekulerades det i vilket motiv den man som först satt anhållen skulle kunna ha.
– Vi tyckte att den publiceringen var motiverad i det allmänna nyhetsflödet den dagen. Vi hade bra källor till uppgifterna, vilket framgår av artikeln.

Men nu är den mannen släppt och en annan man är gripen?

– Men ingen vet ännu svaret om vad som har hänt och vem som är skyldig. Det är en komplex historia.

Med tanke på att det är en komplex historia, borde ni inte ha väntat med att spekulera i ett motiv till dess det är mer säkert vem som är skyldig?
– Det där är inte en ja och nej-fråga. Som du ställer frågan är svaret naturligtvis ja, men nyhetshantverket är mer komplext än så.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Jonas Wiwen-NilssonRealtid

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.