Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Rejält kassaklirr för Facebook

Publicerad: 18 januari 2011, 14:05

Facebook växer så det knakar, och nu börjar man på allvar utmana Google om annonspengarna på nätet. I fjol steg annonsintäkterna med 86 procent – varav merparten kom från mindre företag. Och mer kommer det att bli på sikt.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Siffrorna visar Facebooks förväntade annonsintäkter - från 2009 fram till 2012. Foto: Adage.com.

I takt med att medlemsantalet stiger på Facebook lyckas man också öka sina annonsintäkter. Och det rejält. Enligt en undersökning som eMarketer har gjort, och som presenteras av Advertising Age, steg dem med 86 procent – från 740 miljoner dollar 2009 till 1,86 miljarder dollar 2010.

Enligt undersökningen kommer intäkterna år 2012 att ligga kring hisnande 5,74 miljarder dollar.

Merparten av ökningen står annonsörer utanför USA för. Från 2009 till 2012 räknar eMarketer med att den siffran har växt med 1468 procent.

Google är alltjämt ohotad etta på tronen över de aktörer som drar in mest annonspengar på nätet. AdAge rapporter att företaget tjänar runt två miljarder dollar per månad på annonsintäkter. Men på sikt kommer Facebooks andel att växa, medan konkurrenter som Myspace kommer att bli av med stora delar av sina annonspengar.

Men annonsintäkterna i all ära. Enligt eMarketer sitter Facebook fortfarande och trycker på den mest värdefulla tillgången av alla: De snart 650 miljoner användarnas personliga information.

– Facebook har det största förrådet av konsumentdata på internet, säger Debra Williamson, chefsanalytiker på eMarketer till Advertising Age.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.