Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Så skapades Europas största Instagramdjur

Publicerad: 3 december 2013, 14:30

BossTheFrenchBulldog är Europas största djur på Instagram

Foto: Bild från Instagram

BossTheFrenchBulldog är Europas största djur på Instagram med nästan 120 000 följare. För Resumé berättar hundens ägare Olof Nilsson om strategierna bakom succén och om planerna till att göra verksamheten till en heltidssyssla nästa år.


Ämnen i artikeln:

Instagram

Olof Nilsson studerar till personvetare vid Stockholms universitet. Han äger också en av de största Instagramstjärnorna i Sverige. För två och ett halvt år sedan köpte han den franska bulldoggen Boss. Ett år senare skaffade han ett Facebook och Twitter-konto åt sitt husdjur.

I olika sammanhang tog omgivningen bilder på Boss. Olof Nilsson bad fotograferna att skicka över bilderna till hans privata mejladress, men tröttnade när svaren uteblev och började ta egna bilder.   När Instagram lanserades för Android förra året skapade Olof Nilsson ett konto för hunden Boss. Han visste inte vilken resa han gav sig in på.

I dag har Instagram-kontot nära 120 000 följare och är det största djuret i Europa på Instagram. Olof Nilsson och Boss har blivit inbjudna till Nyhetsmorgon i TV4 och i mitten av november blev hunden ett ämne för en artikel på Mashable.

– När jag skapade Instagram-kontot i november började jag läsa på vad som funkar. Vad som gör ett konto populärt. Det som fick mycket respons i inledningsfasen var att bilderna höll hög kvalitet och att bildtexterna var passande och finurliga, säger Olof Nilsson till Resumé.

Vad var din strategi när du började?
– Jag visste att jag var tvungen att skriva något som ger bilden värde. I somras började kontot växa i användare och efter det har jag blivit lite latare. Det rullar på ändå och bilderna får exponering i alla fall.

Hur ska du kapitalisera på succén?
– Det har redan börjat. Jag gjorde ett reklamsamarbete med New Yorker i Tyskland som påbörjades i november där vi gör en julkalender tillsammans.  Framöver ska jag börja sälja produkter i form av t-shirts.

I samarbete med andra företag?
– T-shirtarna kommer jag att designa på egen hand, men jag behöver hjälp med tillverkning och distribution.   Hur ser strategin ut i dag? – Den huvudsakliga strategin ligger i marknadsföring. Att bli ett starkare varumärke mot mina olika typer av målgrupper genom att finnas på olika plattformar. Jag kommer också att skapa en logotyp för Boss. Tanken är att ta in olika designers och skapa t-shirts med variation och separata budskap för de olika grupperna som följer Boss.

Hur mycket tjänar du på samarbetet i Tyskland?
– Det ska man helst inte säga i Sverige, men de betalade bra.   Tror du att instagrammandet kan bli en heltidssyssla?
– Planen är att det ska löna sig under nästa år och få det att bli ett heltidsjobb under några år tills Boss inte tycker det är kul längre.

Hur vet du när han inte vill vara med på bild?
– Han är uttråkad eller trött, lägger sig ner på golvet. Eller tittar bort från kameran.

Är du en hundälskare?
– Det här är min första hund, men jag väljer hund före katt alla dagar i veckan.

När förstod du att Boss skulle bli stor?
– I somras när kontot började växa med 5000 följare i veckan. När Metro sedan gjorde en förstasida på honom den 22 augusti förstod jag att det kunde växa ännu mer. Jag hade försökt få tidningar att skriva om det innan. I dag handlar mycket om att bearbeta tidningar. Att Mashable skrev om Boss var en kvalitetsstämpel.

Hur mycket tid lägger du på det här?
– En till två timmar om dagen.

Vad är ditt viktigaste råd till användare som vill bli stora på Instagram?
– Du kan bara göra det som du själv tycker att det är kul. Annars kommer det att synas i dina bilder. I mitt fall måste också hunden tycka om det. I andra hand gäller det att vara strategisk. I början räknade jag bara följare, men man måste se bortom det och skapa en större strategi för att få exponering i andra medier.

Hur har boss förändrats av framgången?
– Många av de som har passat honom tycker att han har blivit lite mer sällskaplig. Jag är egentligen fel person att svara på om han har förändrats, men han poserar allt oftare för foton eftersom han vet att han får belöning.   

Tror du att uppmärksamheten kan skada Boss?
– Om jag tappar besinningen och mitt förstånd och inte märker när han inte vill vara med på bilder. Jag kommer att hålla på så länge som han tycker det är kul. Min åsikt är att jag håller på med samma sak som de hundägare som utövar agility med sina hundar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Instagram

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.