Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Skandalbolaget erkänner fiffel

Publicerad: 25 juli 2014, 07:40

Urban Johansson

I går chocksänkte webbmarknadsföringsbolaget Oniva sina prognoser för 2014. Felaktigheter i den redovisningen ledde till att resultatet pumpades upp. Urban Johansson som var koncernchef under perioden förnekar att han skulle haft insyn i bokföringsfelen.


Ämnen i artikeln:

Urban JohanssonOniva

Oniva Online Group sänkte under torsdagen sina prognoser för helåret. Den beräknade omsättningen reviderades från 363 till 280 miljoner kronor. Vinsten före avskrivningar sänktes rejält, från 105 till 30 miljoner kronor.

Justeringarna görs efter grova felaktigheter i redovisningen och bolagets aktie störtdök med nära 50 procent, det skriver Dagens Industri. I samband med delårsrapporten kommer aktieägarna få information hur den finansiella historiken från Q4 2013 och Q1 2014 måste rättas.

Oniva är sedan tidigare under utredning av börsens övervakningsenhet för missar i informationsgivningen under razzian mot bolaget som gjordes efter misstankar om insiderbrott mot bolagets förra finanschef.

Den felaktiga redovisningen resultatet blir nu en del av den utredningen.   Bolagets vice styrelseordförande Carl-Magnus Hallberg ser inga kopplingar  mellan insidermisstankarna och den felaktiga redovisningen.

– Det vi sett i dag är något helt annat, det är inte normalt. Den förra koncernledningen har inte använt de redovisningsprinciper som är fastlagda för bolaget. De har gjort andra bedömningar på intäktssidan och bokat dem, säger Carl-Magnus Hallberg till Dagens Industri.

– Jag kan absolut hålla med när du säger att det bör hänga ihop. Effekten av det här är en väldigt stor hävstång. Är det någon som drar nytta av att kursen är högre än vad den bör vara, då är det osökt så att man tror att det hänger ihop, men jag vet ingenting om insiderutredningen eftersom det råder förundersökningssekretess så det är bara som lekman jag kan försöka dra ett streck mellan olika punkter. Men det tycker jag att polismyndigheten ska kunna göra.

Urban Johansson som tvingades lämna rollen som koncernchef i samband med att insiderskandalen uppdagades i juni, tillbakavisar sitt ansvar och hävdar att han inte haft insyn i bokföringsfelet till nyhetsbyrån Direkt, vilket Carl-Magnus Hallberg anser är absurt.

– Rollen som vd och koncernchef innebär att man ytterst är ansvarig för den löpande verksamheten. Det kan man inte frånsäga sig, säger han till Dagens Industri.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Urban JohanssonOniva

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.