Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Webb

Skattesmäll hotar spelsajter

Publicerad: 5 November 2010, 09:46

I en stor utredning slår Skatteverket till mot spelbolag som är registrerade utomlands men som sköts från Sverige. I ett första beslut har Skatteverket funnit att NoiQpoker.com drivs från Sverige och ska skatta här. Nu fortsätter utredningen av 109 spelsajter och bland dem finns sajter som drivs av Bonnier Gaming.


truetrue2020-11-10T10:45

NoiQpoker.com drivs av Maltaregistrerade Flopgroup. Men sajten sköts från Luleå, konstaterar Skatteverket, och eftertaxerar bolaget med närmare 15 miljoner kronor.

Pokersajten NoiQpoker.com drivs av Flop­group Ltd som är registrerat  på Malta och har spellicens där. Men i Skatteverkets utredning finner man att spelsajten i praktiken sköts från Luleå, där en delägare och ­tidigare vd bor. På Malta finns bara vissa supportfunktioner.

Bolaget och dess ägare ­eftertaxeras nu för taxeringsåren 2007 och 2008 med ­totalt nära 15 miljoner kronor. Flopgroup omsatte 2008 nära 8,5 miljoner euro. Nu går man vidare med de andra ”svenska” spelbolagen.
– Vi utreder totalt 109 sajter. Men det kommer inte att gå till revision på alla. 40–50 av dem tittar vi nu närmare på, säger Dag Hardysson, riksprojektledare på Skatteverket.

Hur stora pengar det handlar om är enligt honom oerhört svårt att uppskatta. I ett bolag som tidigare har fått omprövningsbeslut, MultiPoker, handlade det om 150 miljoner i oredovisade intäkter.
– I fallet med Flopgroup har vi kunnat visa att de verkligen har sitt driftsställe i Sverige. Det pågår fler sådana utredningar, men det är komplext att reda ut och flera länder kan vara inblandade.

En vanlig modell är att verksamheten sköts från Sverige, har spellicens på Malta via ett maltesiskt limited­bolag, men att rättigheterna till spelet ligger ett i tredje land, till exempel Costa Rica, där ägarna inte behöver skatta för vinsten på spelöverskottet.

Omprövningen av Multi­Poker har överklagats och ska avgöras i kammarrätten. I det fallet samarbetade Skatte­verket med Ekobrottsmyndigheten.
– I de fall det handlar om stora belopp kommer vi göra det här också. Då kan det bli aktuellt med tvångsåtgärder, säger Dag Hardysson.

Vilka bolag och sajter som undersöks är inte offentligt. Men en av dem är rimligen sajten Vinnarum.com som drivs av ett maltesiskt bolag där Bonnier Gaming är ­huvudägare.

Delägaren och tidigare vd för Flopgroup som nu har fått omprövningsbeslut är bosatt i Luleå där han driver ett bolag som ska ägna sig åt ”mediebyråverksamhet och annonsförsäljning”.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.