Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Skräpmejlen svämmar över

Publicerad: 3 februari 2009, 12:23

Varje dag pumpas det ut 150 miljarder spammejl. Skräpmejlen svarar i dag för nittio procent av mejltrafiken. För ett företag med tio anställda kan kostnaden för skräpmejl uppgå till 30 000 kronor per år. Och visst finns det spamfilter, men ibland är de så effektiva att de tar bort även önskade mejl.


truefalse

Skräpmejl är att växande problem. Illustration: Andreas Elgstrand

Tyckte du att skräpmejlen minskade i november? Du kan ha gjort en alldeles riktig iakttagelse. När två internetoperatörer stängde av San José-företaget McColo i november sjönk spammängden på kort sikt med 66 procent.

McColo agerade webbhotell för en stor mängd av nätets fula fiskar, och nedstängningen gjorde att spamnivåerna under några veckor noterade en bottennotering under året på ”bara” 59 procent av all e-post. Fast efter några veckor hade spammarna hittat nya vägar.

– Att användarna har skräppostfilter tar bort mycket av oönskad mejl. Men allra bäst är att skilja ut skräpet redan vid mejlservern, så slipper man belastningen som det innebär på servrarna, säger Peter Falck, vd på it-säkerhets­företaget Halon Security.
– Fast det finns företag som hittar beställningar i skräppostkorgen också.

Halon gör ihop med sin samarbetspartner Commtouch kvartalsrapporter om spamtrafiken och andra internethot.
– Om du har ett företag på tio anställda som får tjugo skräpmejl per dag kostar detta dig 30 000 kronor per år. Och dessutom en massa frustration.

I fallet med McColo agerade operatören. Men de kan ibland ha motstridiga intressen. De säljer kapaciteten, och är ibland inte så glada att se trafiken på nätet minska.
De flesta gör – av alla skäl – rätt i att inte öppna skräpmejl. Skulle man göra det väntar minst sagt inte någon större  läsupplevelse.

I sin rapport har Halon översatt texten i ett av de alla mejl som erbjuder Viagra:
”Pengar kommer och går – (men den) oförglömliga sexupplevelsen varar för evigt, och när allt kommer omkring, är ju ändå det, det näst bästa i världen! Beställ i dag och glöm dina besvikelser, ihållande rädsla om misslyckanden och återupprepande pinsamheter!”

Spammarna försöker också haka på aktuella händelser. I USA ser man markanta ökningar av spammejlen direkt efter presidentvalet och i samband med Barack Obamas presidentinstallation.
– Finanskrisen är ett annat exempel där man går ut med erbjudanden om snabba pengar eller lån. Spammarna lever på att någon promille svarar på mejlen, kan de få upp svarsfrekvensen bara något löner det sig, säger Peter Falck.

Men mejlattackerna behöver inte komma från något fjärran land, utan kan komma från en dator nära dig. I rapporten säger man att det aktiveras 280 000 ”zombier” varje dag. Peter Falck förklarar:
– Du tar med din bärbara hem, och ungarna kanske använder den en stund och går in på fel sidor, och den infekteras av en zombie. När du sedan kopplar in dig på jobbet igen kan den aktiveras och skicka ut en massa skräpmejl.
Resultatet: företaget eller organisationen svartlistas, och blir avskurna från nätet, och får en massa problem innan allt är ordnat.
– I dag finns det runt tio miljoner aktiva zombiedatorer.

Nätets fula fiskar riskerar fylla hela dammen.
– Mejlen är ju en så bra kommunikationsform, men man kan befara att en del tröttnar och stänger ned mejlen till slut och väljer andra kommunikationsformer. Det finns jättebra antispamprogram, men de som ägnar sig åt detta söker hela tiden nya vägar.

Vilka då?
– Där marknaden finns kommer det att växa, det kan handla om att det sker via streamade medier, bloggar, ip-telefoni eller i sms-form.

En gammal sanning säger att Mac står emot virus bättre än pc?
– Ja, sårbarheten är större i pc-världen, Windows är så mycket större och det finns fler intressen i att leta sig in i den miljön. Så är det fortfarande.

Om du får ett tips från en kompis på ett kul Youtube-klipp då?
– Jag skulle titta på det. Inget antispamprogram är hundraprocentigt, men det finns risker med allt. Vi måste ju också kunna använda de redskap vi har.
– Mycket kan man avgöra genom att se på ämnesraden. Och får du ett mejl från en kompis som plötsligt är på engelska ska du vara misstänksam. Och får du plötsligt en lottovinst från Tanzania har du självklart all anledning att vara skeptisk, säger Peter Falck.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.