Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Släckte webben – fick fler prenumeranter

Publicerad: 8 april 2011, 10:06

Dagens Samhälle börjar sälja tidningen som pdf på nätet. Mats Edman tänker inte bjuda på innehåll igen. I stället lanseras webben som debattsajt i maj.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats Edman

Mats Edman. Foto: Björn Elgstrand.

För två månader sedan släckte Dagens Samhälle webben i samband med att den omgjorda papperstidningen presenterades. De 12 000 veckobesökarna möttes i stället av ett erbjudande om provprenumeration.

– När vi hade gratiswebb fick vi omkring 150 talongsvar om att testa tidningen med en konverteringsgrad runt 25 procent, säger publishern Mats Edman. Nu har vi 4 000 besökare, men säljer omkring 500 provprenumerationer i veckan.

– För första gången i tidningens historia ser vi en liten ökning av den betalda upplagan. Det gör oss glada och taggade. Men det är för tidigt att kalla det trendbrott.

I går började tidningen säljas som pdf via Qiozk för 38 kronor per nummer eller 25 kronor vid en helårsprenumeration.

– Det är första steget tillbaks till nätet, säger Mats Edman. Nu förhandlar vi med E-Magin som har en smart lösning för pdf till webb, mobil, Ipad eller Android. Vi ska också finnas i Mediearkivet och Affärsdata om det finns en intäkt.

– Nej, tanken att börja bjuda på material igen har inte återkommit.

I stället vill Dagens Samhälle använda sajten till debatt:

– Vi ska göra den offentliga sektorns motsvarighet till Newsmill och debattera välfärdsfrågor, infrastrukturfrågor, regionfrågor och allt som är den politiska vardagen i Sverige.

Frilansaren Andreas Henriksson har anlitats för att sköta nätdebatten och synka med tidningens debattredaktör Anne Lagerdahl-Willis.

Nästa vecka får Dagens Samhälle också en mer professionell styrelse. De tunga kommunpolitikerna Stig Davidsson (C) och Lars Isaksson (S) lämnar med ålderns rätt och ersätts av HG Wessberg, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, och Julia Janiec, som är stabschef hos Ilmar Reepalu i Malmö.

Samtidigt ersätts Henrik Frenkel av Lena Smedsaas, tidigare politisk reporter på TV4 och nu konsult hos JKL. Filminstitutets nya chef Anna Serner och Sveriges Kommuner och Landstings vd Håkan Sörman sitter kvar i styrelsen.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats Edman

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.