Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Snart kan svenska artister tjäna pengar på YouTube-klipp

Publicerad: 3 december 2012, 11:50

Foto: Pressbild/Gustav Modeer Wiking.

Det visas 20 miljoner Youtube-klipp i Sverige per dag. Trots det får de svenska artisterna inte några pengar från musiken som spelas på sajten. Men det kan det nu bli ändring på.


Ämnen i artikeln:

SpotifyYoutube

Streamingtjänster som svenska Spotify stod under det första halvåret  2012 för 57 procent av de inhemska skivbolagens totala intäkter.

Magasinet Filter avslöjar i sitt senaste nummer att skivbolaget  Universal i Sverige, under drygt ett och halvt år, dragit in mellan 6,5  och 8 miljoner kronor enbart på sångerskan Veronica Maggios musik på  Spotify.

Men det finns en annan stor digital plattform som vare sig de svenska  bolagen eller artister och låtskrivare ser några pengar från. Musik, och musikvideos, har under YouTubes åttaåriga historia blivit en  allt mer central del av tjänsten.

Nio av de tio mest spelade klippen på  sajten är musikvideos och YouTube erbjuder i dag möjligheten att göra  spellistor med artisters samlade videos. Men exakt hur mycket musik som spelas på YouTube är oklart, men interna  undersökningar gjorda av branschorganisation Ifpi visar att lyssnandet  på YouTube i Sverige är större än det är på Spotify.

Men Sverige är dock ett av få länder där artisterna inte får betalt  för sina spelningar på YouTube. Men det kan det bli ändring på snart.  Stim, den organisation som representerar svenska låtskrivare och  kompositörer, ligger nu i förhandlingar med YouTube och dess ägare  Google, skriver Expressen.

– Stim och YouTube måste komma överens först för att vi ska kunna få  någon ersättning. Och det hoppas jag att de gör. Möjligheten att börja  tjäna pengar på YouTube är det enskild viktigaste och mest positiva som  kan hända under nästa år. Jag tror att YouTube ganska snabbt skulle  kunna bli en av de tre viktigaste inkomstkällorna för skivbolagen och  därigenom artisterna, säger Per Sundin, vd på Universal Music till  Expressen.

YouTubes betalningar till rättighetshavare kommer från de intäkter  företaget får från annonser, ofta en kortare reklamfilm som visas före  ett klipp eller en klickbar banderoll i själva klippet. Men så länge det  saknas ett avtal med Stim får inte YouTube sälja reklam i anslutning  till alla de svenska upphovsmännens musik.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

SpotifyYoutube

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.