Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Spanska medier kan kräva betalt av Google

Publicerad: 18 februari 2014, 10:28

Google riskerar få betala för sitt sökinnehåll

Spanska nyhetsmedia kommer att kunna ta betalt av sökmotorer som Google för länkar, rubriker och citat som hämtats från deras sidor, enligt ett lagförslag som den spanska regeringen har lagt fram.


Ämnen i artikeln:

Google

Den nya lagen applåderas av den spanska mediaorganisationen AEDE och är en del av en större förändring av de imateriella rättigheterna i Spanien, skriver Reuters.

Bland annat vill man skärpa det regelverk som gjort spanien till en stor hub för piratnedladdning.

Enligt det nya lagförslaget ska sökmotorer inte hindras från att publicera länkar, men de ska betala för upphovrättsskyddat material. Hur mycket som behöver för att det ska räkna som ersättningsskyldigt material, framgår inte av lag förslaget.

I Tyskland har man en liknande lag sedan ett år tillbaka, men där har man satsat på en citaträtt för sökmotorerna som då kan länka och göra ett kort citat ur det länkade materialet.

Orsaken till att sökmotorernas länkrätt diskuteras, inte bara i Spanien och Tyskland, är att medieägarna anser att sökmotorerna får annonspengar på nyhetssajternas bekostnad och vill ha del av kakan.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.