Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Sport och mat toppade surfandet i sommar

Publicerad: 21 augusti 2013, 08:20

Sport, väder och mat dominerade svenskarnas internetsurfande under sommaren.


Högtrycket i sommar hindrade inte svenskarna att nå nya höga surfnivåer. Trots det fina vädret blev det en sommar med rekordsurf och Telia Surfindex visar att den totala datatrafiken ökade med 38,5 procent jämfört med sommaren innan.

– Svenskarna har haft väderkoll hela sommaren fast vi haft sol och värme. Telia följer löpande svängningar i bredbands- och mobiltrafiken och för Surfindex tittar vi även på skillnader inom olika kategorier av webbsajter. I väderkategorin har surfandet varit högt hela sommaren. Under vecka 32 ökade vädersurfandet med 3,6 procent jämfört med föregående vecka, säger Rune Pedersen, konsumentchef för mobilitetstjänster på Telia.

Surfbeteendet förändras nu när svenskarna lämnar solstolen och skiftar från semesterläge även på nätet. Det syns en tydlig ökning av surfande på hälso- och träningsrelaterade sajter. Många vill komma igång efter sommaren och söker kanske träningstips inför kommande motionslopp som exempelvis Midnattsloppet och Tjejmilen. Andra vardagsbetonade kategorier som ökade under vecka 32 är bostad och arbete, med 15,2 respektive 12,0 procent jämfört med veckan innan.

– Bostadssurfandet är generellt lägre under semestern. När svenskarna sen återvänder till vardagen så ökar trafiken kraftigt igen till bostadssajterna. Det är då man lägger ut sin bostad till salu och människor börjar gå på visningar igen. Det här är inte en ny trend, utan något vi även såg i Telia Surfindex förra sommaren, säger Rune Pedersen,

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.