Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Spotify ett superklipp för skivbolagen

Publicerad: 7 augusti 2009, 07:14

Sony BMG äger nästan 6 procent av musiktjänsten Spotify. För aktierna betalade bolaget runt 30 000 kronor. Nu uppges bolaget vara värt 2 miljarder och skivbolagen är på väg att göra ett jätteklipp.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon äger 51,9 procent av aktierna i bolaget. Foto: Spotify

Det är Computer Sweden som gått igenom ägandet i Spotify. Under veckan har Financial Times rapporterat att bolaget är på väg att ta in nytt kapital. Inför emissionen värderas musiktjänsten nu till runt 2 miljarder kronor.

Det innebär självklart att de två grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon gör ett jätteklipp den dag de säljer sina aktier om bolagets värdering håller i sig. Men de finns andra som kommer att bli rika på Spotify.

En förutsättning för tjänsten var att få de fyra stora skivbolagens musik i tjänsten. Det lyckades de två entreprenörerna med. Bolagen fick dock köpa aktier till rena reapriset i bolaget. Sony BMG, Universal, Warner Music och EMI är alla delägare i Spotify. De äger mellan 6 och 2 procent av aktierna var.

Största ägare är Sony BMG som äger 5,8 procent av aktierna. De kostade 2 935 euro att köpa rapporterar Computer Sweden. Vid en värdering på 2 miljarder kronor är de aktierna värda 116 miljoner kronor.
Var det någon som sa att skivbolagen har svårt att tjäna pengar?

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.