Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Spotify svarar på Yorkes kritik

Publicerad: 16 juli 2013, 06:28

Radioheads frontman Thom Yorkes kritik mot Spotify har inte gått streamingtjänsten förbi. Idag svarar bolaget på kritiken.


Ämnen i artikeln:

SpotifyApple

I går rapporterade brittiska The Guardian att Thom Yorke och stjärnproducenten Nigel Godrich i protest mot Spotifys låga ersättningar stoppat den musik de har kontroll över på streamingtjänsten.

Kritiken bemöts idag av Spotify. I ett mejl till Resumé säger företagets PR-ansvariga för norra Europa Sophie Grant:

"Spotifys målsättning är att vara en tjänst som musikfans uppskattar, som står för en betydande del av intäkterna för musikbranschen och gör det möjligt för nya artister att nå en publik.

Vi är fortfarande bara i början av ett långsiktigt arbete, som har en mycket stor positiv effekt för musikbranschen. Vi har hittills betalat 500 miljoner USD till rättighetshavare och innan året är slut räknar vi med att ha betalat ut 1 miljard USD. En stor del av dessa intäkter kommer att återinvesteras i nya talanger.

Vi arbetar hela tiden för att göra Spotify till den mest artist-vänliga musiktjänsten på marknaden och vi samarbetar med en rad olika artister för att bygga deras karriär."
Och även om Spotify generar stort intresse bland artister, rättighetsinnehavare och media, så är det värt att notera att bolaget än så länge är en ganska liten spelare i pengar räknat.

Spotify finns i 28 länder men har bara 24 miljoner aktiva användare och av dessa är bara sex miljoner betalande abbonenter. Det ska jämföras med Apples iTunes som har  575 million användare och säljer 15 000 låtar i minuten.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

SpotifyApple

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.