Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

SvD-trio vann kvarts miljon

Publicerad: 10 juni 2010, 20:04

Ännu ett journalistpris för Svd.se:s Guldspade-vinnare:
Kristian Linquist, Alexandra Hernadi och Tobias Olsson blev en kvarts miljon kronor rikare på torsdagskvällen.


Nyhetschefen Kristian Lindqvist samt reportrarna Alexandra Hernadi och Tobias Olsson vann på torsdagskvällen kategorin Best Innovative Entry i Schibsted Journalism Awards för realtidsgrävet om kommunernas biståndsresor - samma granskning som trion vann Guldspaden för i mars i år.

Prissumman är 200 000 norska kronor, det vill säga en kvarts miljon svenska kronor som tillfaller Svd.se:s vinnatrio personligen.

Det var 2008 som Schibsted instiftade priset vars totala prissumma är dubbelt så stor som Bonniers Stora journalistpriset. Men Schibsted-tävlingen är intern, endast för medier inom koncernen.

- Det är alltid roligt att vinna pris. Guldspaden var fantastiskt kul,  det här känns också jätteroligt, trots att det är ett internpris hos Schibsted, säger Kristian Lindquist till Resume.se.

Pris delades ut i ytterligare två klasser: Best Storytelling vanns av  Aftenposten. Och Best Scoop gick till Verdens Gang för dramat i Kongo med norrmännen  Tjostolv Moland og Joshua French som dömts till döden.

Galan hölls i Konserthuset i Oslo.

Svd.se-trion har tidigare beskrivit sitt prisade realtidsgräv så här:

"Vi vände på den gängse journalistiska modellen: faktainsamling – intervjuer – bearbetning – presentation. Istället gjorde vi allt grävande i realtid. Vi rapporterade kontinuerligt om varje steg i arbetet: vem vi planerade att intervjua, vilka handlingar vi tänkte begära ut och
vilka projekt vi ville granska. På så sätt bjöds läsarna hela tiden in i processen och fick komma med både synpunkter och tips.

Alla handlingar som vi begärde ut laddades direkt upp på bloggen så att läsarna kunde ta del av dem samtidigt som vi. Vi bad läsarna att granska handlingarna och tipsa oss om saker de eventuellt upptäckte. Vi lade också ut handlingar som inte ingick i vår granskning, men som trots det kunde vara intressanta om någon ville göra en egen granskning av biståndsprojekt vi inte hade möjlighet att titta närmare på. Läsarna fick också tipsa oss om biståndsprojekt de tyckte vi skulle granska, personer vi borde intervjua och förslag på frågor att ställa till dem."

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.