Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Svenskarna som är snabbare än Google

Publicerad: 21 maj 2010, 11:51

Igår avslöjades att Google är på väg in i tv-apparaterna. ”Sony Internet TV” släpps i USA till hösten men Sverige är med på banan. Ett småföretag från Stenungsund, People of Lava, har redan prototypen till sin internettv ”Scandinavia” färdig.


Ämnen i artikeln:

Google

Foto: People of Lava

Som Resumé tidigare skrivit har Google, Sony, Intel och Logitech ett projekt ihop. ”Sony Internet TV” integrerar tv-tittande med internetsurfning.
Den nya plattformen Google TV ska hjälpa kunderna att hitta runt bland programmen i vardagsrummen. I första skedet kommer tvn säljas i USA till hösten.

People of Lava från Stenungsund är i jämförelse en lilleputt med sina 16 anställda men de har kommit långt med sin internettv som ska erbjuda samma saker som Googles.
– Prototyperna står färdiga här. Försäljningsstarten blir i samband med IFA-mässan i Berlin första veckan i september, säger Mathias Adolfsson teknikchef på People of Lava.

Deras tv ”Scandinavia” lanserades kring påsk och använder även den Googles operativsystem Android. ”Sony Internet TV” kommer ha den senaste versionen av Android som inte är tillgänglig för andra ännu. Betyder det att People of Lavas tv blir fördröjd?
– Eftersom TVn är kopplad mot nätet så kan man enkelt uppgradera den. Det hindrar inte att vi ska släppa det som redan finns, säger Mathias Adolfsson.

Att Google har en egen tv på gång ser han bara som positivt.
– Det kommer dra till sig ännu fler utvecklare av applikationer. Det gynnar oss också.

Marknaden har hungrat efter en internet-tv, enligt Mathias Adolfsson.
– Det har varit ett närmast chockartat intresse redan, dels från kunder men också företag som vill samarbeta med oss. Film- och musiktjänster från hela världen.

Han kan inte avslöja alla planerade samarbeten riktigt ännu men Voddler är med på tåget.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.