Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Svenskarna som fått mest delningar på Twitter

Publicerad: 28 december 2012, 15:58

Barack Obama är den mest re-tweetade medlemmen på Twitter i hela världen under 2012. I Sverige är det komikern och författaren som de flesta håller med om.


Ämnen i artikeln:

TwitterJonas Gardell

Tidigare i veckan rapporterade Resumé om att USA:s president Barack Obama var den mest populära twittraren, sett till antalet delningar, under 2012. Han står överst på del globala Twittertronen.

Det finns ingen offeciell sammanställning för svenska över svenska tweets. I samarbete med twitter-experten Hampus Brynolf tog  Aftonbladet fram statistik de mest retweetade svenska meddelandena under 2012.

Siffrorna är inte helt vattentäta. Eftersom som Twitter bara sparar 3 200 tweets kan twittrare som hade sin pik tidigare på året hamna utanför topplistan.

I sammanställningen ligger Jonas Gardell på första plats. Tweeten som förde honom till toppen skrevs dagen efter skolskjutningen i Sandy Hook Elementary School i Newton, USA den 15 december:

"Har ofantligt svårt att förstå hur rätten att bära vapen kan stå över rätten att vara barn och inte bli skjuten.", skrev komikern och författaren – en tweet som 1 735 personer valde att dela.

Tidigare i december skrev han en tweet som för honom till andraplatsen:

”Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer  svenskt än Årets Svensk? En bög som är gift med en invandrare!”, 1 570 retweets valde då att dela Jonas Gardells budskap.

Resumé rapporterade tidigare i år om hur exakt samma budskap från Jonas Gardell hade tagits bort från Facebook. Något som fick den anklaga det sociala nätverket för censur.

Listans bronsplats innehar Gina Dirawi. Melodifestivalens programledare gav journalistkåren en snyting:  

”Tänk att  plugga till journalist i flera år,och sen få skriva denna ’nyhet”, skrev hon i slutet av sommaren. 1 028 personer delade hennes tweet.

Senare under hösten fick den populära programledaren själv klä skott på sociala medier för ett blogginlägg där hon, enligt egen utsago av misstag, hyllade en ökänd antisemit.

Bara en delning efter ligger serietecknaren Martin Kellerman med tweeten:

”Facebook är för opersonligt för mig. Jag  ringer alla istället. ’Hej, vi har 3 gemensamma vänner. Vill du se lite  bilder på vad jag äter?’.”

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TwitterJonas Gardell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.