Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Sveriges Annonsörer riskerar förlora rätten till KIA-index

Publicerad: 18 mars 2008, 09:30

Vem har rätten till branschens viktigaste webbstatistik? Svaret kan vara liten företagare i Härnösand som stämt WPP-ägda Tidningsstatistik för att brott mot katalogskyddet. Frågan avgörs i dagarna i tingsrätten. Utfallet blir vägledande för hela branschen.


Sveriges Annonsörers vd Anders Ericson kan förlora rätten att visa Kia Index. Foto: Andreas Elgstrand

Bolaget Fråga Svar i Härnösand stämde WPP-ägda Tidningsstatistik för drygt ett år sedan.
Bakgrunden är att både bolagen konkurrerade om uppdraget att bli underleverantör KIA-index, branschens standardmått på olika sajters popularitet utifrån besöksstatistik.

Det var när Lars Näsström, som driver Fråga Svar, upptäckte att Tidningsstatistik använt sig av KIA-statistik från hans databas i upphandlingen, som han stämde konkurrenten.
– De har dammsugit min databas, säger Lars Näsström.

Han jämför med om någon skulle göra samma sak med till exempel söktjänsten hitta.se.
– Hitta äger inte telefonnumren, men väl databasen. Det är enkelt att tömma Hittas databas, men du skulle bli stämd så det stod härliga till om du gjord det.

Till saken hör också att Fråga Svar vid tiden för upphandlingen redan stod för insamlandet och sammanställningen av statistiken på KIA-index.
Lars Näsström säger själv att han lagt 61 veckor i obetald arbetstid på KIA-index och varit drivande i utvecklingsprocessen.
– Tillsammans med kommittén för KIA kom jag till slut fram till att KIA-index måste bli mer professionellt, säger Lars Näsström.

Anders Ericson, vd för Sveriges Annonsörer som står som ägare till KIA-index, bekräftar bilden.
– Vi gick ut med upphandlingen på grund av branschens ökade krav. Det fanns ett behov av tjänsten.  Lars Näsström hade fram till upphandlingen gått från att arbeta ideellt med KIA-index till att fungera som konsult, med arvode från Sveriges Annonsörer, säger han.

I dag arbetar Lars Näsström halvtid med KIA-index.
– KIA har fysiskt alltid legat på min server, och gör det fortfarande. 

Det är också där den juridiska striden ligger. Lars Näsström hävdar att databasen, trots att den är öppen och utan krav på abonnemang eller inloggningsdata, står under så kallat katalogskydd.
– Endast jag kan ge andra tillstånd att plocka statistik från min databas.
I praktiken handlar rättegången om intrång i upphovsrätten.
– Rådatan ägs fortfarande av respektive sajt, men katalogskydd omfattar sammanställningen och strukturen på basen, säger Lars Näsström.

Han har stämt TS på närmare 300  000 kronor, för den nedlagda arbetstiden.
– Men för branschen är den principiella frågan långt viktigare än pengarna. Utslaget blir med all sannolikhet blir prejudicerande för alla som jobbar öppna databaser, säger Lars Näsström.

Magnus Paulsson är vd på Tidningsstatistik. Han tycker att hela ärendet är märkligt med tanke på att Sveriges Annonsörer både äger KIA-index och är delägare i Tidningsstatistik.
– Vi har använt oss av publik data, med Sveriges Annonsörers goda minne. Samtidigt menar Näsström att han har rätten till vad han levererar, säger han.

Går rätten på Fråga Svars linje kan det i praktiken innebära att en liten företagare i Härnösand äger rätten till den samlade webbstatistiken som är branschstandard i Mediesverige – inte Sveriges Annonsörer som driver KIA-index. 

Anders Ericson, hur ser ert åtagande ut mot Fråga Svar?
– Vi har via avtal med Lars Näsström säkerställt att vi inte blir skadeståndsskyldiga om han förlorar tvisten.  Han blir i praktiken uppsagd om han förlorar avtalet.

Om nu Lars Näsström vinner tvisten, har ni då betalat för något som ni inte äger?
– Ja, så kan man se det. Men vi driver ju inte KIA av kommersiella skäl, det finns ett branschbehov som försöker tillgodose.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.