Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

SVT JK-anmält för "The Pacific"

Publicerad: 17 maj 2011, 11:10

Två avsnitt av den SVT-sända serien ”the Pacific" har prövats och fällts av Granskningsnämnden för radio och tv. Serien, som bland annat finns på SVT Play, innehåller våldsamma inslag som SVT missat att varna för. Nu har serien även anmälts till Justitiekanslern.


Ämnen i artikeln:

SVT

Foto: HBO

”The Pacific” produceras av Tom Hanks och Steven Spielberg för amerikanska HBO och utspelar sig under andra världskriget.

Hur ser ni på Granskningsnämndens anmälan?
– South Pacific är en kvalitetsproduktion som innehåller våldsamheter. Vi vill såklart visa den för rätt publik och det viktiga är att sådana här program undanhålls för barnen, säger Kent Wennström, chef för programsekretariatet på SVT, till Resume.se.

Vad är det som gäller?
– SVT är skyldig att varna för våldshandlingar i sina tv-sändningar, och det har det alltid funnits en praxis för. Efter klockan 21.00 sänds våldsamma program och då ska man varna för våldsamma handlingar, säger Kent Wennström.

Och fortsätter:

– Nu finns det, i och med den nya lagen, samma tillämpning fast som gäller beställ-tv, alltså SVT-play. Och SVT-play är inte tidsstyrd på samma sätt som vanliga sändningar. Det materialet kan man komma åt oberoende av vad klockan är.

Hur kommer ni att gå till väga i framtiden?
– Det SVT behöver göra är att hitta bästa möjliga metod för att klara det här rent tekniskt. Det finns många idéer än så länge och vi jobbar på det men eftersom det inte finns någon praxis än så länge så måste vi även avgöra var gränsen går.

– Bolibompa är till exempel skilt från andra produktioner på webben just för att Bolibompa-barnen inte ska komma åt de våldsamma programmen.

När kan man vänta sig ett beslut från JK?
– Rent generellt så är det ju långa väntetider på ett JK-beslut, så vi räknar med att detta kommer ta ett tag. Men under tiden arbetar vi med detta.

Malin Carlehäll

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.